Vjetrenjača u Medulinu

Vjetrenjača je simbol Medulina i čuvar njegovog porta, izgrađena još prije 140 godina. Danas nosi novo ruho i ponovno melje žito kao u neka davna vremena, ali uz malu pripomoć elektromotora u danima kada vjetar zakaže.

Priča o ovom malinu (mlinu) započela je davne 1872. godine dolaskom braće Pošić iz Rovinja u Medulin gdje su uz obalu mora odlučili sagraditi dvije vjetrenjače - mlinove. Medulinski mlinovi bili su jedini takvog tipa na Sredozemlju pa su ljudi do njih pristizali sa svih strana, i morem i kopnom. A u Medulinu su se tako ubrzo počeli stvarali i redovi onih koji su strpljivo čekali da samelju različite žitarice koje su brižljivo uzgajali.

Vjetrenjača je kružnog tlocrta, sagrađena od kamena, a izvorno je bila, baš kao i danas, natkrivena plitkim stožastim krovom. Imala je osam jedara koja su se mogla povećavati i smanjivati ovisno o jačini vjetra.

Današnji je Medulinski malin vjerna kopija onog nekadašnjeg - vjetrenjače s kamenim toračem, drvenim elementima mlina, okretnim krovom i osmerokrakom elisom. U njegovoj unutrašnjosti pronaći ćete i razne predmete potrebne za preradu brašna, kao i starine, godinama ostavljene zaboravljene na tavanima, koje su sada ponovno zasjale starim sjajem u obnovljenoj vjetrenjači.

Radno vrijeme:
VII - IX: 08:30 - 11:30, 19:30 - 22:30

Cijena: ulaz besplatan

Informacije:
Malin in Medulin
Riva, Medulin
M: +385 (0)91 157 6464
sonja@medulin.hr
FB_Malin in Medulin

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking