3. Rovinj Beach Polo Cup 2018

Rovinj vas dočekuje s atraktivnim sportskim događajem kao domaćin Beach polo turnira, jedinog polo događanja organiziranog u ovom dijelu svijeta.

Jedinstveni događaj odigrat će se na sjevernoj obali Rovinja uz Porton Biondi gdje će biti postavljena arena u kojoj će se odvijati turnir, a blizina starogradske jezgre doprinijet će cjelokupnom doživljaju.

Prvi je ovakav turnir održan 2004. godine u Dubaiju, već 2005. na plažama Miamija i potom u Belgiji, Engleskoj, Walesu, Čileu, Irskoj, Urugvaju... Pravila se ponešto razlikuju od tradicionalnog pola, no glavni je cilj zabiti gol protivničkoj ekipi.

Na polo turniru na plaži sudjeluju četiri međunarodne ekipe, a umjesto četiri, svaka s po tri igrača. Igrači na konjima uz pomoć dugačkoga štapa pokušavaju malu kožnu loptu ispunjenu zrakom, odvesti do vrata protivničke ekipe.

Beach polo obično uključuje više manevriranja i kraća dodavanja pri manjim brzinama zbog prostora arene. Na svakoj strani igrališta nalaze se golovi napravljeni od lako rušivih visokih stativa postavljenih na razdaljinu od 7 metara.

Igra traje 30 minuta i podijeljena je u četiri vremenska razdoblja - chukka. Timovi mijenjaju strane nakon završetka svakog chukka i zamjenjuju umorne konje pa je za igru potrebno čak 48 konja.

Dani Beach polo turnira donose nam sasvim neuobičajena događanja, a svi će posjetitelji zasigurno uživati u subotnjoj polo paradi duž cijele rovinjske obale.

Pravila igre:
Turnir u Rovinju igra se prema Hurlingham pravilima.
Utakmica se sastoji od chukka (riječ dolazi od Hindi izraza chakkar od sanskrita chakra sto znači krug ili kotač) koje traju od 4 do 6 minuta.

Kada se igra u areni, timovi formiraju svoj red s igračima postavljenim u formu 1,2,3 jedni nasuprot drugima, uz jednog suca koji obavlja sve funkcije stojeći izvan terena.

Timovi mijenjaju strane gola nakon svakog chukka. Strane se mijenjaju da bi se smanjile pogodnosti koje donosi vjetar ukoliko ga ima te da bi svaki tim imao pravednu šansu započeti igru s desne, lakše strane. Svi igrači moraju igrati desnom rukom (igranje lijevom rukom ukinuto je iz sigurnosnih razloga 1975. godine).

Svaki igrač tima ima točno određenu funkciju i označeni su brojevima 1, 2, 3.
Broj 1 ima napadačko orijentiranu poziciju na terenu i trebao bi pokrivati protivničkog igrača broj 3. Broj 2 ima važnu ulogu u napadu - on se galopirajući probija naprijed i zabija golove sam ili dodaje broju 1 te ga jašući iza njega i pokriva.
U obrani broj 2 pokriva protivničkog igrača sa brojem 3 koji je inače i najbolji igrač u suprotnom timu.

Broj 3 je taktički vođa i mora imati snažan udarac s dalekim dometom kako bi mogao lagano dodavati broju 2 i broju 1. Broj 3 je uobičajeno najbolji igrač tima i ima najveći handicap, koji ima i ulogu glavnog igrača obrane koju inače u polo turnirima ima četvrti igrač.

» Rovinj Beach Polo Cup 2018
» www.croatiapolo.com
» FB_Rovinj Beach Polo

O eventu:

Sportsko-zabavni megaspektakl

Lokacija:

  • Uvala Porton Biondi / Rovinj-Rovigno

Datumi:

  • 07.06. - 10.06.18

Kontakt:

Stranica:

Prikaži