Gospa od Karmela - Vodnjan

Smještena je u samoj povijesnoj jezgri grada, u donjem dijelu Trgovačke ulice, odmah nakon mjesta gdje se skreće u Contrada del asì (kontradu octa), jednu od najstarijih i najčuvenijih uličica Vodnjana. Sagrađena 1630. g. u obliku latinskog križa, ističe se elegantim pročeljem od fino obrađenog kamena i rozetom koja se nalazi iznad grba podestata Francesca Barbara. Uz lijevi brid uzdiže se zvonik crkve, manjih dimenzija s jednim zvonom, uobličen u toranj. Unutrašnjost crkve plijeni svojom ljepotom: oltarom izrađenim iz drveta s pozlatom (1651.), kipom sv. Sebastijana, slikom Gospe Karmelske i sv. Simona Stocka, stropom s kasetiranim štukaturama, oslikanim ukrasima na zidovima, galerijom za orgulje i zbor iznad glavnog ulaza, izvornim slikama anđela koji sviraju različite instrumente.

U niši je smješten kip sv. Petra Alkantarskog, čijeg su se propovjedanja o pokajničkom siromaštvu nekad prisjećali u razdobljima suše i tada bi se kip nosio u procesiji kojom se dozivala kiša. Prema položaju glave sv. Fabijana na njegov imendan, 20. siječnja, Vodnjanci su tumačili uspješnost predstojećeg uroda.

Danas se u ovoj crkvi, zbog posebne akustike, održavaju mnogobrojni koncerti klasične i sakralne glazbe.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking