Sv. Stjepan - Peroj

Na rubu naselja nalazi se crkva Svetog Stjepana. Crkva je zanimljiva zbog svoje povijesno-umjetničke vrijednosti, ali i zbog promjena koje su je obilježile u novijoj povijesti. Crkva je vjerojatno građena u razdoblju od 7. do 11. stoljeća. Godine 1657., kada su Peroj naselili Crnogorci, crkva je bila zapuštena. Godine 1834. blagoslovljena je crkva Sv. Spiridona, a crkvu Sv.Stjepana su nacionalizirale austrijske vlasti koje su crkvu prodale.

Crkva je pretvorena u gospodarski objekt, po dužini pregrađena na tri djela te podijeljena na tri vlasnika. Do 2000. god, kada je Grad Vodnjan postao novi vlasnik, služila je kao štala i spremište za sijeno. Prema izvornoj strukturi, crkva je bila jednobrodna, izrazito izduljena građevina s tri četvrtaste apside na istočnoj strani. 

Na crkvi su započeti restauratorski radovi koji su trajali od 2008. - 2013. godine kada je crkva ponovo svečano otvorena kao kulturni objekt. U crkvi su pronađene brojne slike, freske, reljefi te zidani grob postavljen poprečno, ispred vrata kroz koja se iz zvonika ulazilo u crkvu.

 

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking