Ciborij biskupa Mauricija

Novigrad

Šesterostrani ciborij stajao je u krstionici novigradske katedrale koja se nalazila pokraj crkve. Izgled ciborija sačuvan je na crtežu L. Dufournya (1754-1818) koji ga je zatekao u ruševnom stanju. Njegova rekonstrukcija nije posve sigurna, a nije ni sačuvana u cijelosti. Natpis na stranicama lukova spominje biskupa Mauricija, naručitelja ciborija, koji je kao istarski biskup zabilježen u pismu pape Hadrijana Karlu Velikom (datirano 776-780) kada i datiramo ciborij.

Kompozicija i izbor motiva reljefnih ukrasa vrlo su karakteristični za ciborije općenito, a poglavito za one iz područja Veneta i Friulija. Ciborij biskupa Mauricija, koji u istarskoj skulpturi nema paralela, gradila je radionica kojoj je sjedište, po svemu sudeći, bilo u Cividaleu i predstavlja posljednji odraz 'liutprandske renesanse', dvorske umjetnosti Langobarda na novom karolinškom dvoru.

Kontakt:

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking