Kaštel Grimani-Morosini

Svetvinčenat

Preko gotovo cijele sjeverne strane Place proteže se kameni kaštel Grimani. Najsačuvaniji kaštel na poluotoku i najveća svetvinčenska građevina je već stoljećima simbol mjesta i odredište vojnika, gostiju vlastele, putopisaca i trgovaca, a danas znatiželjnih prolaznika i turista.

Prva tvrđava biva sagrađena još početkom 13 st., no burne godine ratovanja su za posljedice imale često uništavanje, pa zatim obnavljanje i promjenu izgleda kaštela, a osim izgleda mijenjali su se i vlasnici posjeda. Nakon biskupa, obitelji Castropola i obitelji Morosini, vlasnici kaštela postaju Grimani di San Luca, patricijska venecijanska obitelj. Sadašnji oblik građevina dobiva 1589. godine kad Marino Grimani obnavlja spaljeni kaštel po nacrtu venecijanskih arhitekata Scamozzija i Campagne.
Kaštel je danas jedna od ponajljepših mletačkih gradnji tog vremena u Istri i jedna od najvažnijih utvrda mletačke vojske.

Na tri ugla-tri kule, a na četvrtom-palača sa sobama za gospodu i stanom kapetana. S tih kula su se kontrolirala sva četiri ulaza u grad. Kule su povezane bedemima koji izvana pri dnu imaju i potporni zid, a iznutra po cijeloj dužini balkon s kojeg su stražari motrili kroz otvore puškarnica.
Na vratima, osim pokretnog mosta postojala je i velika rešetka za spuštanje. Iznad ulaza smješten je grb kaštela, sadašnji grb Svetvinčenta, te grb obitelji Grimani di San Luca.
Unutra je osim širokog dvorišta bio stan upravitelja mjesta, skladište za javna davanja i municiju, oružarnica, prostorije za 200 mušketira i kopljanika i vrlo siguran zatvor - pod zemljom.
U 19. st. obitelj Grimani prepušta kaštel biskupima, a oni opčini početkom ovog stoljeća. Krajem drugog svjetskog rata kaštel biva još jednom spaljen.

Kontakt:

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking