Chef Tom Aikens

Tom’s Kitchen, Chelsea
Tom’s Kitchen & Deli, Canary Wharf 
Pots, Pans & Boards, Dubai 

 

Master class: Pečeni tetrijeb sa samoniklim biljem i fermentiranim žitaricama
Master class: Urogallo arrosto con erbe selvatiche e cereali fermentati

 

Tom je jedan od najcjenjenijih i najinspirativnijih britanskih kuhara. Većinu djetinjstva provodi uz oca koji radi u vinskoj industriji te u vrtu i kuhinji s majkom. Na taj način hrana i korištenje najboljih sastojaka postaju središtem njegova života već od najranije dobi.

Njegova izvanredna karijera odvela ga je do Davida Cavaliera u Battersea, Pierra Koffmana u La Tante Claire, Joela Robuchona u Pariz, Gerarda Boyerea u Riems i Pied-à-Terre, kao i na mnoge druge destinacije. Na ovom posljednjem Tom je postao najmlađi britanski chef nagrađen s dvije Michelinove zvjezdice u dobi od samo 26 godina. U Pied-à-Terreu zadržao se pet godina, a nakon toga otvorio je svoj iznimno uspješan restoran, Tom Aikens (2003. - 2014.), osvojivši Michelinovu zvjezdicu, ali i onu prestižnu, drugu zvjezdicu 2009. godine.

Trenutno vodi restorane Tom's Kitchen na tri lokacije: Chelsea original (otvoren 2006.), Canary Wharf (2013.), a svoj prvi restoran u Britaniji izvan Londona, The Mailbox, otvara u Birminghamu (prosinac 2016.).

Uz to, otvara pomalo neformalni restoran i bar The Pawn u Hong Kongu (2014.) u kojem se poslužuju mješavine britanskih klasika, jela u stilu marenda i neke od njegovih tehnički zahtjevnih kreacija, a vrt na krovu restorana koristi za stvaranje svojih jela. U Dubaju 2015. godine pokreće i novi koncept dijeljenja (sharing) pod nazivom Pots, Pans & Boards.

Napisao je tri knjige; Cooking (2006.), Fish (2008.) i Easy (2011.) i nekoliko se puta pojavio na televiziji, a na natjecanju Great British Menu 2013. koji se prikazuje na programu BBC2, sa svojim je jelima sudjelovao na finalnom domjenku za pomoć dobrotvornoj ustanovi Comic Relief. Redovno gostuje i u emisijama Great British Menu i Great British Bake Off’s The Extra Slice.

Tom je posvećen posluživanju samo najkvalitetnijih sastojaka, namirnica etički prihvatljivog podrijetla i podupire Zakladu za zaštitu okoliša radi podizanja svijesti o ilegalnom ribolovu i smanjenju ribljeg fonda. Usko surađuje i s raznim dobrotvornim organizacijama uključujući i: Great Ormond Street Hospital Children’s Campaign, Royal Marsden Cancer Campaign i School Food Matters, gdje poučava malu djecu osnovnim vještinama kuhanja.

Izvan posla, Tom je strastveni sportaš. Kao biciklist sudjelovao je na utrkama Marmotte, Luc Alphand i na Etape de Tour prema planini Mount Ventoux. Osim što je sudjelovao u nekolicini londonskih maratona, otrčao je i Marathon des Sables 2010. godine, gdje je u pet dana otrčao šest maratona duž Sahare kako bi prikupio novac za dobrotvornu organizaciju Facing Afrika. Godine 2012. izabran je za nositelja baklje na Olimpijskim igarama u Londonu, koju je nosio ulicama Chelsea.

Email

Sponzori

Booking