I National Geographic odabrao Istru

26.04.2011.

Nakon niza laskavih priznanja od vodećih svjetskih vodiča, Istra se ovih dana našla i na popisu 10 najboljih destinacija za ljeto 2011. po izboru National Geographica, jedne od najvećih znanstvenih i obrazovnih ustanova na svijetu sa sjedištem u Washingtonu.

Popis su sastavili urednici National Geographic Travelera, jednog od nekoliko magazina što pod okriljem National Geographica izlazi u brojnim zemljama svijeta.

U tekstu o Istri ističu da se duž 333 milje njene obale vijori više od 40 Plavih zastava, jamčeći da je more vrhunske čistoće te da se plažama upravlja po načelima očuvanja okoliša. Tekst navodi i da Istra, šumoviti poluotok u desnom gornjem uglu Jadranskog mora, možda nije poznata putnicima iz sjeverne Amerike koliko i Dalmacija, no popularna je kao ljetno odredište još od vremena Austro-Ugarske.

Urednici upućuju čitatelje na zapad i jug istarskog poluotoka, gdje se kriju kristalno plave uvale s plažama od pijeska i bijelih oblutaka te pojasom mirisnih borova. Posebno se spominje 49 milja duga medulinska rivijera, obližnji srednjevjekovni gradići na brežuljcima i stare ruševine koje vrijedi istražiti.

Rt Kamenjak se i u ovom izboru nametnuo kao posebna atrakcija - prirodni rezervat na rubu svijeta, s liticama od 20 metara, skrivenim uvalama te prirodnim zaravnima od kamena koje su sjajno mjesto za sunčanje. Kupačima se ipak savjetuje da ovdje pripaze na jače morske struje.

National Geographic preporučuje putnicima da posjete i Pulu, u kojoj se nalazi izvrsno očuvan amfiteatar iz rimskog doba, mjesto brojnih ljetnih koncerata i događanja, pri čemu se ističe srpanjski 58. po redu filmski festival.

Tekst o Istri ilustriran je fotografijom plaže u Umagu.

Istra se u ovom izboru svrstala uz bok egzotičnim i neobičnim destinacijama u Hondurasu, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Portugalu i drugim zemljama koje, po sudu urednika National Geographic Travelera, nude novi i drukčiji doživljaj te čine pravi izbor za ovogodišnje ljetovanje.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking