05.12.2016.

Ekomuzej Batana na UNESCO-voj listi

Na godišnjoj sjednici Međuvladinog odbora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a održanoj od 28 studenog do 2. prosinca u Adis Abebi, rovinjski Ekomuzej Batana uvršten je u Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. Ekomuzej je za uvrštenje na reprezntativnu listu UNESCO-a kandidiran od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, prema prijedlogu Grada Rovinja i Ekomuzeja Batana 2013. godine.

Nominacija je pripremljena u suradnji sa stručnjacima: dr. sc. Lidijom Nikočević, ravnateljicom Muzeja Istre, Tamarom Nikolić Đerić, stručno-programskom voditeljicom Ekomuzeja Batana, i Draganom Lucijom Ratković Aydemir te s lokalnom zajednicom koju predstavlja Istarska županija, Grad Rovinj, Udruga Marco Garbin, Zajednica Talijana Rovinj, Društvo osoba s invaliditetom Rovinj, Centar za povijesna istraživanja Rovinj, Zavičajni muzej Grada Rovinja, Turistička zajednica Rovinj, OŠ Vladimira Nazora.

Podršku nominaciji dale su međunarodne institucije i stručnjaci s kojima je do pisanja nominacije ostvarena suradnja: Sveučilište u Newcastleu iz Velike Britanije, Europsko udruženje tradicijskih brodova Europska maritimna baština, muzeji iz Pesara, Venecije i drugi.

Na svojem 11. zasjedanju, Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a pozitivno je ocijenio kandidaturu za umijeće gradnje batane budući da je Ekomuzej uspješno povezao oživljavanje jednog elementa nematerijalne kulturne baštine s održivim razvojem uz utjecaj na cijelu zajednicu. Na taj je način rovinjski Ekomuzej na najboji način implementirao načela i ciljeve Konvencije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Na listi prijedloga programa, projekata i aktivnosti za uvrštenje u Registar u 2016. godini ponuđeno je ukupno sedam primjera očuvanja baštine iz Argentine, Austrije, Bugarske, Fidžija, Mađarske i Norveške te Hrvatske, a dosad je u UNESCO-ov Registar najboljih praksi upisano samo 12 praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine iz cijeloga svijeta.

Tri su UNESCO-ova popisa nematerijalne baštine pa uz Registar najboljih praksi, u koji je upisana rovinjska batana, postoji i Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva na kojem je od ukupno 336 nematerijalnih dobara iz cijeloga svijeta upisano 13 nematerijalnih dobara iz Republike Hrvatske: 2009: Festa sv. Vlaha iz Dubrovnika, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka iz Hrvatskoga zagorja, Ophod kraljice ili ljelje iz Gorjana, Procesija Za Križen s Hvara, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja, Čipkarstvo u Hrvatskoj; 2010: Medičarstvo iz sjeverne Hrvatske, Sinjska alka; 2011: Bećarac s područja istočne Hrvatske, Nijemo kolo dalmatinskoga zaleđa; 2012: Klapsko pjevanje; 2013.: Mediteranska prehrana kao multinacionalno dobro). Na trećem Popisu nematerijalne baštine kojoj je potrebno hitno očuvanje od ukupno 43 nematerijalna svjetska dobra Hrvatska ima upisano jedno nematerijalno dobro - Glazbeni izričaj ojkanje.

Projekt Ekomuzej Batana predstavlja jedinstveni pristup očuvanju ukupne materijalne i nematerijalne baštine Rovinja na temelju inicijative lokalnih stanovnika i projekata razvoja koje su tijekom niza godina razvijali vrsni stručnjaci počevši s konzervatoricom Draganom Lucijom Ratković, koja je stručno osmislila okosnicu projekta. Batana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisana 2008. godine.

Iznimni angažman nositelja tradicijske baštine Rovinja podupiru Grad Rovinj i Ministarstvo kulture. Provode se različite aktivnosti na zaštiti i očuvanju umijeća izrade ovoga tradicijskog drvenog plovila, tradicijskih pjesama bitinada, lokalnoga govora, izrade različitih tradicijskih uporabnih predmeta i drugih tradicijskih vrijednosti. Takav sveobuhvatni pristup projektu koji uključuje njegove nositelje, stručnjake i stručne institucije te državne i lokalne vlasti rezultirao je dugogodišnjim i kontinuiranim očuvanjem kulturne baštine Rovinja i kvalitetnom promidžbom rovinjske baštine u Hrvatskoj i inozemstvu.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking