20.02.2017.

Upravljanje gastronomskim manifestacijama: izazovi i prilike

Manifestacije su iznimno značajan segment turističke ponude i motiv dolaska u destinaciju, izgrađuju imidž destinacije, omogućavaju bolju promociju destinacije, te imaju elemente privlačenja investicija u destinaciju i element atrakcije i animacije u destinaciji.

Upravni odjel za turizam Istarske županije pokretač je i provoditelj niza aktivnosti s ciljem kvalitetnog i sustavnog upravljanja turističkim manifestacijama u Istri. Tijekom 2015. godine održano je niz edukacija na temu organizacije manifestacija u različitim gradovima Istre, dok je u 2016. godini provedeno istraživanje na terenu u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam pod vodstvom dr.sc. Klare Trošt Lesić. Istraživanje je obuhvaćalo analizu odabranih gastronomskih manifestacija i analizu percepcije Istre kao gourmet destinacije.

Prvi dio istraživanja obuhvatio je analizu 22 odabrane gastronomske manifestacije na području Istre koje imaju dugogodišnju tradiciju održavanja, nude autohtona a ponegdje i zaboravljena  jela istarske kuhinje te prikazuju tradicionalan način pripreme (peke, štednjak na drva, krušna peć). Odabrane manifestacije analizirane su anketiranjem posjetitelja (domaćih i stranih), izlagača i lokalnog stanovništva. Ukupno je prikupljeno 1.623 anketa. Drugi dio istraživanja o analizi percepcije Istre kao gourmet destinacije provedeno je anketiranje hotelskih gostiju u sedam turističkih destinacija Istre u hotelima sa tri i četiri zvjezdice, te analizom šest promotivnih gastronomskih akcija koje se održavaju u Istri u pred i posezoni. Ukupno je prikupljeno dodatnih 1008 anketa i provedeno 57 intervjua s  vlasnicima restorana uključenih u promotivne gastronomske akcije.

Cilj istraživanja bio je dobiti uvid u stanje gastronomskih manifestacija i zadovoljstvo posjetitelja i izlagača na manifestacijama, te mišljenje i zadovoljstvo lokalnog stanovništva. Na temelju istraživanja identificirano je pet najčešćih izazova u organizaciji manifestacija, koji se odnose na gastronomske manifestacije, ali i ostale vrste manifestacija.

O KONFERENCIJI
U sklopu ovogodišnjeg sajma Promohotel odlučili smo organizirati tematsku konferenciju na kojoj ćemo prezentirati rezultate provedenog istraživanja i primjere dobre prakse u organizaciji gastronomskih manifestacija.

Sudjelovanjem na prezentaciji rezultata istraživanja organizatori manifestacija svih vrsta mogu dobiti korisne informacije i konkretne odgovore kako unaprijediti vlastitu manifestaciju i izbjeći najčešće greške u organizaciji.

Nakon prezentacije rezultata istraživanja i prezentacija primjera dobre prakse organizacije manifestacija iz Hrvatske i inozemstva, slijediti će panel rasprava na kojoj će sudjelovati brojni stručnjaci iz privatnog i javnog sektora koji su direktno uključeni u proces organizacije manifestacija.

Na panel raspravi o izazovima organizacije manifestacija raspravljat će:
•    Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije
•    dr.sc. Elena Uljančić Vekić, ravnateljica porečkog zavičajnog muzeja,
•    prof. Ljudevit Sabo, umirovljeni profesor kuharstva i suradnik u organizaciji brojnih gastronomskih manifestacija u Istri,
•    mag.oec. Kristina Rabar, Optimus Consulting d.o.o.


PROGRAM KONFERENCIJE
10:00 - 10:10 Otvaranje konferencije
Nada Prodan Mraković, Pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije
Kristina Brščić, predstojnica Zavoda za turizam, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

10:10 - 10:40 „Analiza odabranih gastronomskih manifestacija i percepcije Istre kao gourmet destinacije“
dr.sc. Klara Trošt Lesić, Institut za poljoprivredu i turizam
 
10:40 - 11:00 „Primjer dobre prakse iz Italije - FriuliDoc: od pučke fešte do izložbe proizvoda i kulture regije Friuli Venezia Giulia“
dott. Alessandro Venanzi, Pročelnik trgovine i turizma Grada Udine
 
11:00 - 11:20 „Primjer dobre prakse iz Slovenije - Okusi Ljubljane“
prof.dr. Janez Bogataj, stručni suradnik Turizma Ljubljana
 
11:20 - 11:40 „Primjer dobre prakse iz Hrvatske - Renesansni festival: gospodarska valorizacija vremena i prostora“
g. Renato Labazan, Turistička zajednica grada Koprivnice
 
11:40 - 12:00 „Vivo catering - suradnik u organizaciji gastronomskih manifestacija“
mag. Jerneja Kamnikar, Vivo catering International, Ljubljana
 
12:00 - 12:15 Pauza za kavu
 
12:15 - 13:15 Panel rasprava ''Upravljanje gastronomskim manifestacijama u Istri - izazovi i prilike''
Moderator: dr.sc. Klara Trošt Lesić

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking