Priopćenja

Konoba - istarska tradicija hedonizma

Jeste li spremni za nezaboravnu gastronomsku pustolovinu? Izgubite se u unutrašnjosti Istre i pronađite konobe koje čuvaju nepoznate okuse!

Zakoračite u unutrašnjost Istre i dopustite da vas obuzme mir starih kamenih gradića rasutih po zelenim brežuljcima. Slučajno ili namjerno, uvijek ćete naići na kulinarsku oazu koja će vam otkriti prave okuse Istre.

konobaNiste okusili Istru dok niste jeli u konobi!
U kamenoj unutrašnjosti istarske konobe vrijeme sporije teče. Dočekat će vas domaćini koji konobu vode sa svojom obitelji, a recepte za jela koja ćete kušati naslijedili su od svojih baka.

Po starom receptu pripremljena je teletina ispod čripnje (peke), ombolo i kobasice s kiselim kupusom. Na stolu su i fuži ili njoki u šugu od divljači ili domaće kokoši, tartufi, ukusna maneštra od povrća, ovčji sir, na buri sušen istarski pršut i panceta za predjelo.

Obožavate li meso, kušajte specijalitete od boškarina, autohtonog istarskog goveda. Osladite se uz tradicionalne istarske slastice - fritule, kroštule i cukerančiće ili okrijepite čuvenom istarskom supom od crnog vina, maslinova ulja, soli, papra i bijelog prepečenog kruha.

Sva jela sljubite s okusima autohtonih istarskih vina - malvazije, terana i muškata.
U obiteljskom okružju konobe i vi ćete se ubrzo osjećati kao član obitelji koji će se poželjeti vratiti u svoju omiljenu konobu.

fuziAbeceda istarske konobe
Mnoga istarska jela imaju specifična imena. Naučite ih prije posjeta konobi!

Fuži - cjevasto smotani tanki komadi tjestenine, veličine 3-5 cm.
Istarska fritaja - omlet od domaćih jaja obogaćen sezonskim namirnicama poput šparoga, tartufa, pršuta, kobasica i gljiva.
Maneštra - gusta juha od krumpira, graha, suhog mesa i sezonskog povrća.
Ombolo (zarebnjak) - dio svinjskog kotleta odvojen od kosti, začinjen solju, mrvljenim paprom i listićima lovora te sušen na vjetru.
Panceta - svinjska potrbušina natrljana mješavinom soli, papra i mljevenog lovora te sušena u obliku ploča ili rola.
Pljukanci - tradicionalna vretenasta tjestenina.
Ravioli - tijesto punjeno nadjevima od sira, mesa ili oraha.
Žgvacet - istarski gulaš od komadića mesa domaće kokoši, goveda i divljači u gustom umaku.

sirevi kumparickaOdaberite svoju konobu
Želite li ciljano odabrati konobu, možete to napraviti ovdje.
Mi preporučamo da jednostavno krenete u istraživanje unutrašnjosti i spontano pronađete konobu koja će vas oduševiti.

Otkrijte sve tajne istarske gastronomije
Istra je svjetski poznata po svojim maslinovim uljima i tartufima. Istarska vina bude romantični okus avanture, a branje šparoga vraća vas u vrijeme kada se živjelo jednostavnije i spokojnije.

Dobar tek!


Postanite ovisni o penjanju

Tajne zlatnih kapljica najboljih svjetskih uljara

Branje šparoga u zelenoj Istri

Glavani park

Barban

Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina

Središnja Istra
Prikaži