13.07.2017.

Predstavljen Istra Gourmet 2017/2018

POREČ - U četvrtak, 13. srpnja 2017., u raskošnoj villi Polesini Turistička zajednica Istarske županije održala je svečanu promociju najpoznatijeg eno-gastro vodiča Istra Gourmet na kojem su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, autor projekta Istra Gourmet Franko Lukež, nagrađeni ugostitelji te predstavnici medija.

Uoči same dodjele, nazočnima se obratila pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, koja je, nakon upućenih čestitke ugostiteljima, podsjetila da gastronomija zauzima vrlo visoko mjesto pri odabiru destinacije za odmor, te je prema istraživanjima, ona na četvrtom mjestu po motivaciji dolaska, a ima tendenciju rasta. Brendiranje istarskih mjesta po nekoj autentičnoj namirnici poput: tartufa, pršuta, kobasica, šparuga, srdela, sira, maslinovog ulja, vinu itd., valorizacija tipičnih namirnica i jela, brojne gourmet manifestacije diljem Istre, jačaju Istru kao kvalitetnu gourmet destinaciju, a jedan od neizbježnih sredstva promocije je zasigurno vodič Istra Gourmet.

Direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević, koji je prezentirao međunarodne vodiče, istaknuo je da je Gourmet je jedan od ključnih i najsloženijih turističkih proizvoda Istre na kojem se sustavno radi već više od dva desetljeća. Njegovim razvojem kreirana je jedna od mjera koja je omogućila revitalizaciju istarskog zaleđa (koja se i dan danas razvija) te diversifikaciju turističke ponude koja je uvelike utjecala na produženje turističke sezone. Istaknuo je i to da je Istra u razdoblju od 2000. do 2009. godine pokazala izuzetnu kreativnost  inovatinvost i sposobnost revalorizacije istarskih autohtonih proizvoda,  međutim, naglasio je da pred nama stoje novi izazovi, jer prema međunarodnim stručnjacima i specijalistima iz sektora eno gastronomije, od Istre se u narednim godinama očekuje da napravi novi pomak i da dokaže da spada među najbolje svjetske gourmet regije u svijetu. 

O izdanju vodiča 2017/1018 govorio je autor projekta i gourmet kritičar Franko Lukež koji je akcentirao da ove godine vodič nije bitno različit od onog koji je na tržište došao  godinu dana prije njega, kao što se ni taj, lanjski, nije bitnije razlikovao od svog prethodnika. Naglasio je da se istarska gastronomska scena posljednjih godina sporo mijenja; kao da je nestalo onog entuzijazma, strasti i inovativnosti kojeg  su nametali restorani i konobe otvoreni prvih deset godina ovog stoljeća, većina kojih je i danas na TOP pozicijama. No, uz sve, ovogodišnje, teškoće – među kojima, drži, da je nedostatak kvalitetnog kadra ona najveća  -  u novom su vodiču istaknuti pozitivni primjeri  koji  daju nadu i navješćuju dinamičniji razvoj istarske gastronomske scene i ponovno vraćanje  Istre na poziciju gastronomske lider regije.  Dodao je da su nastojanja  tzv. velikih hotelskih kuća u orijentaciji ka kvalitetnoj gourmet ponudi hvalevrijedna te spomenuo da je Maistra tom žanru prilagodila Brasserie Adriatic u Rovinju, a Valamar restoran Spinnaker u Poreču. Napomeno je također da ni „mali“  ne miruju te spomenuo boutique hotel Rivalmare u Novigradu i labinski hotel Peteani, koji, od samog otvaranja, pokazuju da će im vrhunska kuhinja biti važan adut u budućem poslovanju. Da se ipak može drukčije i da inovativnost i kreativnost nisu sasvim odumrli rekao je da dokazuju novootvorena konoba Drugi peron u Cerovlju i Wine i food bar Fora Le Porte u Poreču, a u rubriku 'Oni koji obećavaju' istaknuo da bi mogli svrstati novootvoreni restoran Sopravento u marini  Pomer kao i restoran Ville Katalyma u Pilkovićima kod Kanfanara te zaključio da 'ovi, talentirani, mladi vlasnici na dobrom su putu, počeci su im znalački promišljeni  a nadam se će jednako uspješni biti i u prevladavanju teškoća koje ih očekuju'.

U ovogodišnjem izdanju nagrađeno je sedam ugostitelja iz kategorije birani restorani, a to su abecednim redom: Čok i Damir&Ornella iz Novigrada, Pergola iz Zambratije, San Rocco iz Brtonigle, Sv. Nikola iz Poreča, Villa Meneghetti iz Bala i Zigante iz Livada, dok je u kategoriji biranih konoba uvršteno četiri objekata, a to su abecednim redom: Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Batelina iz Banjola te Buščina iz Umaga. Uz istarski vodič, prezentirani su i međunarodni: Gault Millau 2017, L'Espresso - I Ristoranti d'Italia 2017 te vodič A Tavola Con Le Venezie 2017, u kojima je uvršteno sveukupno 46 istarskih objekata.

Vodič Istra Gourmet 2017/2018

Krajem svibnja iz tiska je izašao po 21. put vodič Gourmet Istra, jedan od najtraženijih turističkih promotivnih materijala Istre i, kako tvrdi jedan od najrespektabilnijih nacionalnih gastro kritičara, 'najpouzdaniji tiskani restoranski vodič u Hrvatskoj' čiji je izdavač  Turistička zajednica Istarske županije.

Vodič kroz gourmet ponudu Poluotoka donosi detaljne informacije o bogatstvu eno-gastronomske ponude, objedinjene kroz koncepciju jedinstvenog izdanja. Istra Gourmet 2017/ 2018 donosi novosti u predstavljanju sadržaja. Pored pregleda najvažnijih istarskih gastronomskih proizvoda, sadrži iscrpnu i preciznu ljestvicu restorana i konoba, ocijenjenih s jednom do tri čripnje (za konobe i agroturizme) ili zvona (za restorane). Ocjene dodjeljuje  autor projekta,  Franko Lukež, vodeći istarski gastronovinar i aktualni predsjednik Hrvatskog sommelier kluba tako što uvažava četiri segmenta ponude: hranu, piće, ambijent i uslugu. Uz lokale koje imaju najveće ocjene (od 2-3 simbola), detaljno se navode jela koja bi trebalo naručiti, kao i svi glavni podaci o restoranu, a restorani koji rade samo u sezoni posebno su označeni oznakom sunca. Pored navedenog, u vodiču se nalazi i hijerarhizirana selekcija istarskih vinarija te proizvođača ekstradjevičanskih maslinovih ulja, kao i popis pčelara koji raspolažu degustacijskom salom i time primaju goste.

 Budući da se sve više gostiju zanima za ekološke proizvode, ovogodišnja je novina ta što su određeni vinari i uljari, kojima je dodijeljen certifikat, označeni ECO-labelom. Također ove godine na zadnjim stranicama vodiča nalazi se popis najvažnijih gourmet evenata Istre u razdoblju pred i posezone, dok su kod restorana uvedene dodatne oznake i to: Michelin zvjezdica, Michelin preporuke, restorani sa Halal certifikatom te Pet-friendly objekti.

Za doradu, unos korektura i pripremu novog izdanja vodiča angažirano je poduzeće Tumpić/Prenc iz Rovinja, dok je tisak dodijeljen tiskari Radin iz Svete Nedelje koja je ponudila najpovoljnije cijene.  Kao i svake godine do sada, vodič je izašao na objedinjenom hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Istra Gourmet na taj način objedinjava nekoliko projekata s ciljem promocije autohtone istarske kuhinje i vrsnih delicija, putem izbora ponajboljih ugostiteljskih adresa u Istri, projekta u okviru vinskog turizma i turizma maslinova ulja, a dodatni aspekt čini promocija tipičnih lokalnih proizvoda.

Vodič Istra Gourmet tiskan je u nakladi od 30.000 primjeraka, a može se pronaći na info punktovima turističkih zajednica u Istri ili preuzeti u pdf formatu:

www.istra.hr/hr/planiranje-putovanja/brosure/istra

više...

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking