04.09.2017.

Svjetski dan turizma u Istri

Upravni odjel za turizam Istarske županije

Poziva sve pravne i fizičke osobe, odnosno ponuditelje turističkih i s turizmom povezanih usluga koji djeluju na području istarske županije, da se uključe u obilježavanje ovogodišnjeg svjetskog dana turizma, kako bi našu turističku ponudu zajednički na jedan dan učinili dostupnijom svim građanima i posjetiteljima istre.

Naime, potaknuti ovogodišnjom temom, koja je u skladu s Master planom razvoja turizma Istre do 2025. godine, ove godine smo se odlučili aktivno uključiti i primjereno obilježiti dan posvećen turizmu: globalnom fenomenu koji se upravo u Istri manifestira na najbolji i najuspješniji način. Cilj ovog poziva je stoga pobuditi što veći interes turističkog sektora da svoje sadržaje i usluge učini dostupnijima dana

30. RUJNA 2017. (SUBOTA) NA PODRUČJU CIJELE ISTARSKE ŽUPANIJE.

Među svim pristiglim prijedlozima odabrati ćemo one koji se uklapaju u naše razvojne prioritete, posebice one koji posluju u skladu s principima održivog i odgovornog razvoja, te koji doprinose podizanju kvalitete i produženju turističke sezone, kreiranju doživljaja i ravnomjernom razvoju turizma Istre. Prijedlozi se mogu sastojati u pružanju besplatnih ili 50% povoljnijih usluga.

Prijave se dostavljaju na propisanom obrascu koji možete preuzeti na ovom linku, a šalju se u elektronskom obliku na e-mail adresu: turizam@istra-istria.hr ili poštom na adresu:

Istarska županija
Upravni odjel za turizam

Partizanska 5a, 52440 Poreč-Parenzo
(Prijava na javni poziv za obilježavanje Svjetskog dana turizma)

KRAJNJI ROK ZA DOSTAVU VAŠIH PRIJAVA JE PETAK 08. RUJNA 2017.

a sve potrebne informacije moguće je dobiti u Upravnom odjelu za turizam, slanjem upita na e-mail adresu turizam@istra-istria.hr, osobno ili pozivom na broj 052/351-601. Veselimo se Vašem odazivu!


Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, na dan kada se na sjevernoj hemisferi glavna turistička sezona približava svome kraju, a na južnoj počinje, ove će godine biti obilježen temom „Održivi turizam, instrument razvoja“ (Sustainable Tourism, a Tool for Development). 

''Samo u prošloj godini, 1,235 milijuna putnika prelazilo je međunarodne granice. Do 2030. godine taj će se broj povećati na 1,8 milijardi. Slaveći Svjetski dan turizma 2017., pitamo se  kako  omogućiti tu snažnu globalnu transformatorsku silu, pomoći da se ostvari tih 1,8 milijarde prilika, te  doprinijeti da ovaj svijet bude bolje mjesto. Ovaj Svjetski dan turizma je prilika da od vas zatražimo da, kad god putujete, gdje god putujete, sjetite se poštovanja prirode, poštivanja kultura i poštovanja domaćina ", rekao je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai.

Ako je rast turizma održiv, turizam nije neprijatelj nego vodi ka gospodarskom napretku uz očuvanje okoliša i kulturnih dobara. Turizam i industrija putovanja postali su iznimno važni za svjetsku i brojne nacionalne ekonomije. Danas turizam generira 10 posto svjetskog BDP-a, jedno na svakih deset radnih mjesta i 7 posto svjetske trgovine te je i ključan za platnu bilancu mnogih zemalja, te je UNWTO upravo zbog golemog utjecaja turizma u svijetu ovu godinu označio i međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj.

Održivi turizam promiče očuvanje okoliša, zaštitu materijalne i nematerijalne baštine te angažman, predanost i poštivanje lokalne zajednice. Održivi rast turizma podjednako traži snažnu, održivu turističku politiku i angažman svih nacionalnih i lokalnih vlada, uprava tvrtki privatnog sektora, lokalnih zajednica, stanovnika i samih turista.

Zajedno možemo nastaviti s izgradnjom održivog, ravnopravnog i dobro upravljanog turističkog sektora koji omogućuje razvoj mnogih područja diljem svijeta i može nas obogatiti svaki put kad negdje otputujemo.

» Prijava

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking