04.01.2018.

Ulaganja u hrvatskom turizmu u 2018.

Koncem 2017. godine Ministarstvo turizma Republike Hrvatske priredilo je redovitu anketu investicija u turizmu za 2018. godinu kojom su bile obuhvaćene sve županije te turističke tvrtke, a riječ je o podacima dostavljenim u Ministarstvo turizma do kraja studenog 2017. godine.

U hrvatskom turizmu u 2018. godini, prema prikupljenim podacima, uložit će se 940 milijuna eura. Pri tome će hotelijerske kompanije investirati oko 628 milijuna eura u svoje turističke projekte, dok će javni sektor, odnosno županije, gradovi i općine investirati preko 311 milijuna eura. Najavljene investicije u privatnom sektoru uključuju ulaganja u hotele, kampove, nautiku i ostale vrste smještajnih objekata, sadržaje i atrakcije, a investicije u javni sektor uključuju ulaganje u centre za posjetitelje, plaže, šetnice, itd.

Značajan dio navedenih investicija planiran je u Istri. U 2018. godini očekuje se dovršetak i otvorenje Maistrinog hotela Park u Rovinju, kategorije 5*, vrijednog 539 milijuna kuna. Osim ulaganja u podizanje kvalitete vlastitih sadržaja, Maistra je usmjerena i na povećanje prepoznatljivosti i ponude cijele destinacije.

Porečka kompanija Valamar Riviera planira dovršetak Valamar Girandella Resorta u Rapcu u sklopu kojeg je predviđeno otvaranje hotela Valamar Girandella Maro Suites 5* s kojim ulazi u prestižni austrijski lanac Kinderhotels. Predviđenim investicijama u kampove u Istri i na otoku Krku nastavit će se strategija intenzivnog ulaganja u segment premium kampiranja, a u planu su i brojni drugi projekti ulaganja u sadržaje za goste te u povećanje energetske učinkovitosti.

Plava Laguna započela je u 2017. godini potpunu rekonstrukciju hotela i izgradnju novog turističkog naselja Laguna Park u Poreču te rekonstrukciju hotela Sol Umag 4* i kampa Stella Maris u Umagu, iz portfelja dosadašnje kompanije Istraturist Umag sada pripojene Plavoj Laguni.

 

Turizam u 2018. očekuje daljnji rast prometa, investicija i zapošljavanja
Dosadašnja ulaganja u Hrvatskoj su prema navedenoj anketi za 2017. godinu iznosila 817 milijuna eura, a za 2016. godinu 676 milijuna eura. Investicije za 2018. bi možda mogle i premašiti milijardu eura, ako se ostvare najave o početku realizacije projekata zdravstvenog turizma.

"U 2018. u turizmu očekujemo dalji porast i fizičkog i financijskog prometa od oko 5 posto, što su konzervativna očekivanja, jer se dosta toga novog priprema za jačanje prometa u pred i posezoni iduće godine, uključujući i snažniju suradnju s touroperatorima i avio prijevoznicima, koji planiraju više programa i letova u proljetnim i jesensko-zimskim mjesecima prema Hrvatskoj iz svijeta", izjavio je za Hinu ministar turizma Gari Cappelli.

U turizmu u 2018. mogli bi se dosegnuti i novi rekordi, oko 20 milijuna dolazaka turista, oko 110 milijuna noćenja i više od 12 milijardi eura prihoda ukupno od stranih i domaćih turista, čime bi se, po ocjeni ministra Cappellija, još više približili zacrtanom cilju iz turističke strategije o ostvarivanje 14 do 15 milijardi eura prihoda do 2020.


Opširnije » Ministarstvo turizma RH

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking