09.03.2018.

Flos Olei 2018: prezentacija rezultata vodiča

Danas je u hotelu Aminess Maestral u Novigradu održana konferencija za novinare povodom velikog uspjeha istarskih maslinara u ovogodišnjem izdanju jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2018.

Istra je i u 2018. godini proglašena najkvalitetnijom ekstra djevičanskom maslinarskom regijom na svijetu, treći puta zaredom u pobjedničkom nizu. Velik je to uspjeh za ovaj zeleni jadranski poluotok na kojem se ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvodi već više od dvije tisuće godina.

Istarska su ulja iz godine u godinu sve kvalitetnija, a broj istarskih maslinara u jedinom svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Flos Olei, konstantno raste.

Flos Olei 2018. nudi uvid u rezultate pomnog degustiranja velikog broja uzoraka, prezentirajući maslinarstvo iz 51 zemlje s pet kontinenata. U ovu popularnu "bibliju" ekstra djevičanskih maslinovih ulja uvršteno je čak 77 ulja s područja Hrvatske od kojih je 75 iz Istre te 2 iz Dalmacije. Pritom je većina maslinara postigla bolje rezultate, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Istarski maslinari našli su se tako u društvu točno 500 najboljih maslinovih ulja iz cijelog svijeta, što znači da u svjetskoj proizvodnji vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Istra ima udio od čak 15 posto. Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije obzirom da je ekstra djevičansko maslinovo ulje glavni dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod Mediteranske prehrane, a cijenjen je gotovo svugdje u svijetu zbog organoleptičkih i ljekovitih svojstava.

Nakon izuzetnih rezultata koje je Istra postigla posljednjih godina, posebno u 2016. i 2017. godini kada je proglašena najboljom ekstra djevičanskom maslinarskom destinacijom na svijetu, Istra je ponovno na vrhu kada je riječ o najboljem ekstra djevičanskom  maslinovom ulju, a kao i prethodne dvije godine, Istra je briljirala u svim segmentima.

Ukupno je za organoleptičku analizu dostavljeno 79 uzoraka, od kojih je 75 zadovoljilo stroge kriterije profesionalnog međunarodnog panela. Podsjećamo, lani je Istra bila prva, ali tada sa 60 uključenih istarskih maslinara, što znači da je ove godine gotovo 15 novih maslinara uključeno. U odnosu na proteklu godinu, čak je polovica maslinara, njih 29, unaprijedila svoje ocjene.


U klasi "ekstra kvalitetnih maslinovih ulja" koji su osvojili od 95 do maksimalnih 100 bodova nalazi se 11 istarskih ulja, dok je u kategoriju "Odličnih ulja“ uvršteno nevjerojatnih 18. Konkurencija je kao i ranijih godina bila iznimna, uz ekstra djevičanska ulja iz Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Portugala, ali i Čilea, Koreje, Australije.

Četiri istarska proizvođača - Obitelj Ipša, Agrofin - Mate, Olea B. B. i OPG Enio Zubin - postigla su ogroman uspjeh i svojim uljima ostvarili izvanrednih 97 bodova. Po 96 bodova osvojila su još četiri maslinara, tri po 95, a petorici je dodijeljeno po 94 boda.

Pored toga, ekstra djevičansko maslinovo ulje "Oio de Buščina - Črnica" istarskog maslinara Enia Zubina proglašeno je apsolutnim pobjednikom u kategoriji "Monosortnih, srednje intenzivnih, voćnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja" i zasjalo je na listi "Najboljih 20" na svijetu.


Što o tome kaže župan Istarske županije Valter Flego: „Treći put za redom, Istra je proglašena najkvalitetnijom maslinarskom regijom svijeta obzirom na najveći broj uvrštenih maslinara. Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara, koji potvrđuju da su istarska ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini. Ovom prilikom im još jednom od srca čestitam! Posebno mi je drago što se u posljednjih dvadesetak godina istarsko maslinarstvo progresivno razvija što svakako pridonosi brendiranju Istre kao vrhunske eno gastronomske destinacije. Upravo zato smo se silno borili i uspjeli zaštiti Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje oznakom izvornosti. Pred nama su novi iskoraci te nastavljamo sa snažnim zalaganjem i poticanjem daljnje zaštite izvornih istarskih proizvoda, s jačim povezivanjem turizma i poljoprivrede, poticanjem ekološke poljoprivrede, kao i s povećanjem prepoznatljivosti i dostupnosti naših proizvoda.“

Što o tome kaže autor i izdavač vodiča Marko Oreggia: Naš vodič potvrđuje stanje konstantnog rasta kvalitatete istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Hrvatska - koja je zastupljena gotovo u cijelosti uljima iz Istre - zauzima počasno mjesto u publikaciji koja daje sveobuhvatan pregled proizvodnje EDMU u Europi, Americi, sjevernoj Africi, Bliskom istoku te seže do Indije, Nepala, Kine, Japana, Australije i Novog Zelanda. Strani stručni degustatori (koordinirani od strane Oreggie i novinarke Laure Marinelli) kušali su sveukupno 105 uzoraka. Radi se o važnom prisutstvu koje naglašava jaki inovativni impuls koje istarsko maslinarstva doživljava kao i odlučujući kvalitativni rast konačnog proizvoda. „Prošlo je već trinaest godina - prepričava Marco Oreggia - otkako sam bio prvi put pozvan u Istru od strane Denisa Ivoševića, koji je tada bio pročelnik za turizam IŽ. Istarska ulja su me od samog početka impresionirala i iznenadila zbog njihove izvrsnosti. U tadašnjem izdanju vodiča, koji je prvi uključivao međunarodne proizvođače, uvrštena su dva istarska maslinara, da bi već sljedeće godine broj porastao na deset. Od tada do danas napravljeni su ogromni koraci zahvaljujući trudu i ozbiljnom radu mnogih malih i srednjih proizvođača koji ulažu puno u kvalitetu i biološku raznolikost.“ Maslinarstvo u Istri ima izvrstan potencijal koji, s vremenom, može, čak uz dodatno poboljšanje, učiniti regiju prepoznatljivom poput drugih europskih regija.

Novinarka Laura Marinelli dodaje da je „Istra uspjela napraviti veliki iskorak jer su njeni proizvođači imali intuiciju opredjeliti se za autohtone kultivare koji su bogati specifičnim karakteristikama. Stoga nije slučajnost da se među TOP 20 (The Best 20) našao i maslinar Enio Zubin iz Umaga koji je svojom interpretacijom lokalne sorte Črnica proglašen pobjednikom u kategoriji monosortnih EDMU srednje izražene voćnosti".

Uvrštenja u Flos Olei, a s njime i veliki uspjesi, započeli su još 2005. godine i od tada istarska ekstra djevičanska maslinova ulja stalno potvrđuju svoju kvalitetu. U 2016. u vodiču Flos Olei bilo je 50 uvrštenih maslinara i uljara iz Istre, 2015. ih je bilo 56, a 2014. njih 52. Treba napomenuti i to da ovogodišnji vodič koji broji 875 stranica te, osim ocijenjenih maslinara i uljara, donosi informacije o povijesti, kulturi i proizvodnji zemalja iz kojih dolaze.

FLOS OLEI 2018
Flos Olei, dvojezični, talijansko-engleski vodič kroz vrhunska svjetska ekstra djevičanska maslinova ulja, ove godine doživio je deveto izdanje (prije toga postojala je publikacija pod nazivom „L'Extravergine“). Izdavači i urednici su diplomirani agronom Marco Oreggia, gastronovinar i profesionalni kušač maslinovih ulja, ujedno osnivač vodiča, jedan od najutjecajnijih opinion lidera po pitanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja, te Laura Marinelli, novinarka i kušačica maslinovih ulja. U realizaciji vodiča sudjeluju i talijanski te međunarodni kušači i drugi stručnjaci za maslinova ulja.  

Stručnjacima i potrošačima Flos Olei je priručnik i vodič kroz upoznavanje maslinarstva s različitih aspekata. Namijenjen je, kako ističu izdavači, ljubiteljima dobre hrane i pića, ali i stručnjacima s području maslinarstva, agronomima, maslinarima, tehnolozima, kao i ugostiteljima.

» Popis uvrštenih maslinara iz Istre

Opširnije o vodiču Flos Olei 2018.
www.marco-oreggia.com 

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking