11.05.2018.

Steven Spurrier oduševljen Istarskom malvazijom

Da je vino odraz mikrolokacije, iskustva, znanja, vrhunske tehnologije, ali i karaktera vinara dokazalo je osam iznimnih malvazija koje su se kušale na sjajnom masterclassu legendarnog britanskog kritičara Stevena Spurriera, uoči jubilarne 25. Vinistre koja se od 11. do 13. svibnja održava u Poreču.

Na izvanrednoj Spurrierovoj radionici održanoj u hotelu Laguna Parentium, više od 40 sudionika uživalo je u kušanju pomno odabranih vina:

Malvazija istarska Gcru, 2017, Marijan Arman
Šampion Vinistre 2018: Najbolja mlada Malvazija istarska

Malvazija 2016, Đulio Ferenac
Vinistra 2018: Najbolja zrela Malvazija istarska

Malvazija Riserva Vižinada 2015, Vina Laguna

Malvazija Amfora 2015, Kabola

Santa Lucia 2009, Kozlović

Alba Malvazija istarska 2006, Matošević

Pjenušac Misal Istra, Obitelj Peršurić

Malvazija San Salvatore 2013, Benvenuti
 

Kroz degustaciju reprezentativnih Istarskih malvazija - pjenušavih, svježih, fermentiranih i odležanih u hrastu, fermentiranih i odležanih u akaciji i amfori, Spurrier je ispričao jednu novu istarsku putopisnu priču.

„Uspoređujemo li je s pinot noarom, sauvignon blancom ili primjerice rizlingom, veličina malvazije osim u različitoj stilistici koju smo danas vidjeli, očituje se u njezinoj finoj platformi za ekspresiju teritorija. Kušali smo vina s različitih pozicija Istre, stara od godinu dana do 12 godina, koja daju potpuno druge senzacije. Upravo je bogatstvo okusa ono što danas svijet traži. Malvazija je vrlo moderna, ali i iznimno kompleksna sorta“, zaključio je Steven Spurrier, koji je ostao zapamćen kao inicijator Pariške presude, vinskog događaja iz 1976. na kojem su prvi puta američka vina pobijedila neprikosnovena francuska.
 
Sjajan vinski dan završio je gala večerom "Spurrier i istarski vinari" u čast Tonyja Hodgesa. Britanac Tony Hodges, marketinški stručnjak, bio je ljubitelj istarskog terana i promotor istarskih i hrvatskih vina, kreator projekta Vina Croatia – Vina Mosaica, koji je vinske znalce i cijenjene kritičare Stevena Spurriera i Oza Clarka prije desetak godina prvi puta doveo u Hrvatsku i upoznao ih s hrvatskim vinima.
 
Podsjetimo, prošlogodišnji gost Vinistre, Oz Clarke, za svoj je izniman doprinos promociji ne samo vina već cijele Istre, nagrađen prestižnim priznanjem Turističke zajednice Istre Zlatna koza - Capra d'oro.


Opširnije o izložbi vina Vinistra
» www.vinistra.com


Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking