Priopćenja

Istra Gourmet 2018/2019

Predstavljeno novo izdanje popularnog gastronomskog vodiča


Upravo je iz tiska izašla po 22. put publikacija Istra Gourmet, jedan od najtraženijih i najpopularnijih turističkih promotivnih materijala Istre i, kako tvrdi jedan od cjenjenijih nacionalnih gastro kritičara, 'najpouzdaniji tiskani restoranski vodič u Hrvatskoj', čiji je izdavač  Turistička zajednica Istarske županije.

Vodič kroz gourmet ponudu Poluotoka donosi detaljne informacije o bogatstvu eno-gastronomske ponude, objedinjene kroz koncepciju jedinstvenog izdanja. Istra Gourmet 2018/ 2019 donosi novosti u predstavljanju sadržaja. Pored pregleda najvažnijih istarskih gastronomskih proizvoda, sadrži iscrpnu i preciznu ljestvicu restorana i konoba.

Ove godine podvučena je crta ispod broja sto. Iznad crte nalazi se, dakle, sto najbolje plasiranih istarskih restorana, konoba i agroturističkih domaćinstva koje vrijedi posjetiti i kušati njihove specijalitete. Njihove zbirne ocjene za hranu (ponuda, kvaliteta ulaznih sastojaka, kuhanje, prezentacija i okus), pića (ponuda, držanje i čuvanje vina, umijeće preporuke i posluživanje), ambijent (vanjski i unutarnji izgled, oprema, čistoća i ugođaj) te uslugu (doček i ispraćaj gosta, stručnost osoblja), u ovom su vodiču,  pretvorene u jednu, dvije ili tri vilice, kad je riječ o restoranima, ili u jednu, dvije ili tri žlice, kada je riječ o konobama i agroturističkim domaćinstvima.

Osim ocijenjenih objekata (njih 100) postoje još dvije skupine objekata. Jedna nosi oznaku „preporuke“, a radi se o jednostavnijim, nepretencioznijim objektima s nevelikom ponudom, ali i dalje vrijedni posjeta i uživanja u njihovim specijalitetima.

U treću skupinu objekata (rubrika „i još…“) ulaze oni koji ne spadaju ni u restorane, ni u konobe, a s gastronomskog su gledišta vrijedni posjeta zbog jedinstvene ponude (kušaonice pršuta ili sira, mjesta za dobru marendu i sl.). Novina je ta da se pored uvrštenih objekata u kategoriji 'i još...' nalaze oznake koje označavaju specijalitet po kojem je lokal poznat.  Stoga u ovogodišnjem vodiču bit će sveukupno uvršteno 180 objekata, dok ih je lani bilo sveukupno 278.

Ocjene, od samog početka, dodjeljuje  autor projekta Franko Lukež, vodeći istarski gastronovinar i aktualni predsjednik Hrvatskog sommelier kluba.

U ovogodišnjem izdanju nagrađeno je ukupno tri restorana, među kojima su Damir & Ornella iz Novigrada, San Rocco iz Brtonigle te Zigante iz Livada. Što se tiče konoba, ove godine najbolje su Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Batelina iz Banjola te Buščina iz Umaga.  

Pored restoranske ponude, u vodiču se nalazi i selekcija istarskih vinarija te proizvođača ekstra djevičanskih maslinovih ulja, kao i popis pčelara/medara koji raspolažu degustacijskom salom i mogu primati goste. Od ove godine u klub izvrsnih vinarija, pored dosadašnjih (Degrassi, Kabola, Kozlović, Matošević i Meneghetti) ušli su vinari Coronica iz Umaga i Trapan iz Pula.

Što se tiče Cesta maslinovog ulja, u klub dosadašnjih 22 TOP uljara Istre, ušla su dva nova uljara i to Olea Prima iz Vodnjana te Farma Jola iz Savudrije. Budući da se sve više gostiju zanima za ekološke proizvode, i ove godine su bilo vinari bilo uljari, kojima je dodijeljen službeni ekološki certifikat, označeni kao eko-proizvođači. Radi se o 15 uljara i 5 vinara. Također ove godine na zadnjim stranicama vodiča nalazi se popis najvažnijih gourmet evenata Istre za razdoblje siječanj-svibanj te rujan-prosinac, odnosno u razdoblju pred i posezone, dok su kod restorana uvedene oznake Michelin zvjezdica, Michelin plate, restorani sa Halal certifikatom te Pet-friendly objekti. Kao i svake godine do sada, vodič je izašao na objedinjenom hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Istra Gourmet na taj način objedinjava nekoliko projekata s ciljem promocije autohtone istarske kuhinje i vrsnih delicija, putem izbora ponajboljih ugostiteljskih adresa u Istri, projekta u okviru vinskog turizma i turizma maslinova ulja, a dodatni aspekt čini promocija tipičnih lokalnih proizvoda, posebno meda, sira i pršuta.

Za doradu, unos korektura i pripremu novog izdanja vodiča angažirano je poduzeće Tumpić/Prenc iz Rovinja, dok je tisak dodijeljen tiskari Radin iz Svete Nedelje. Vodič je  tiskan u nakladi od 30.000 primjeraka, a može se pronaći na info punktovima turističkih zajednica u Istri ili preuzeti u pdf formatu na adresi: www.istra.com

» Press mapa: opširnije

Maistra osvojila nagradu Hotel Innovation Reward

Konferencija Istra Outdoor: Suradnjom prema održivosti

Istra u Amsterdamu

Poreč slavi titulu šampiona hrvatskog turizma

Valamar Pical: Spoj luksuza, obiteljskih sadržaja i poslovnog turizma u Istri

Prikaži