Vrhunski chefovi i slastičari u jesenskom ciklusu EGCI radionica
Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) već gotovo deset godina organizira cikluse edukativnih radionica namijenjenih ugostiteljima i kuharima koji žele unaprijediti svoje vještine, usvojiti nove tehnike i steći svježe ideje kako bi bili konkurentniji i kvalitetniji na tržištu.
Ovogodišnji jesenski ciklus radionica donosi bogat program s istaknutim imenima poput Davida Skoke, Marija Čepeka, Suzane Kvesić, Luke Košira i mnogih drugih.
Mario Čepek, iskusni konzultant brojnih restorana, održat će radionicu posvećenu klasičnim jelima poput beef Wellingtona, roast beefa, porchette, ossobuca i tafelspitza. Njegov stručni, inovativni i zabavan pristup pomoći će polaznicima da usavrše ove klasike, uz detaljna objašnjenja tehnika i zamki koje se mogu pojaviti u profesionalnim kuhinjama.
Renomirana slastičarka i začetnica prve online slastičarske edukacije na temu restoranskih slastica Suzana Kvesić održat će dvodnevnu slastičarsku radionicu, gdje će polaznicima prenijeti svoje bogato iskustvo u kreiranju slastica. Posebno će se fokusirati na korištenje lokalnih namirnica i primjenu inovativnih tehnika u slastičarstvu.
Ante Udovičić, koji je iskustvo stjecao u prestižnim restoranima poput Azurmendija, Steirerecka, Per Sea, The Jane i Mirazura (najbolji restoran na svijetu po izboru World’s 50 Best 2019.), održat će radionicu o kreativnoj gastronomiji. U nekoliko sati, polaznicima će prenijeti svoju viziju gastronomije i podijeliti dragocjena iskustva iz najboljih svjetskih restorana.
Maestro chocolatier Robert Perić vodit će dvije radionice - prvu o pripremi punjenih tjestenina s različitim vrstama brašna, a drugu o izradi čokoladnih bombona s lokalnim namirnicama. Njegov inovativan pristup spaja svjetske čokoladne klasike s istarskim sastojcima, stvarajući jedinstveni spoj tradicije i suvremenosti.
Sanja Krmpotić održat će predavanje na temu "Lojalan djelatnik, lojalan gost", u kojem će predstaviti praktična rješenja za zadržavanje zaposlenika i gostiju, što je jedan od najvećih izazova u današnjoj ugostiteljskoj industriji.
Jesenski ciklus otvorit će nova edukacija pod nazivom "Senzorika suhomesnatih proizvoda". Magistra agronomije Blanka Sinčić Pušić, predsjednica Udruge senzoričara Gustus, polaznicima će prenijeti svoje znanje o odabiru suhomesnatih proizvoda, uz detaljnu analizu potencijalnih pogrešaka. Blanka će također voditi radionicu o istarskom pršutu, koja će se održati u sklopu ISAP-a 17. listopada u Tinjanu. Program obuhvaća teorijski dio o proizvodnji i organoleptičkim svojstvima pršuta i praktičnu obuku usavršavanja vještine ručnog rezanja pršuta.
Posebnu pažnju privlači sudjelovanje Luke Košira, chefa i vlasnika slovenskog restorana Grič, nositelja Michelinove zvjezdice i zelene zvjezdice za održivost. Luka će kroz radionicu podijeliti svoje znanje o održivom pristupu gastronomiji, pri čemu će lokalne i tradicionalne vrijednosti biti u prvom planu - upravo one koje promiče i EGCI kroz valorizaciju lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Edukativne radionice započinju sredinom listopada, a detaljan raspored, teme i cijene možete pronaći na službenoj stranici Edukacijskog Gastronomskog centra te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.
[11/10/2024]