Gastronomija
Gotovo svaka rovinjska uličica i trg imaju svoj restoran pa tako svaki gost može pronaći vlastito mjesto za uživanje u blagodatima poznate istarske prirodne gozbe.
Svježa riba je zasigurno ono što će svaki ugostitelj ponosno istaknuti na svom meniju. Zubatac, brancin, orada, baraji, cipli, škarpine, arbuni, listovi, oslići, lignje, rakovi i rakovice, rovinjske dagnje i oštrige mame svojim 'jadranskim' okusom.
Međutim, ne propustite kušati posebnosti istarskog kraja. Prije svega istarski pršut, mekan i crven, tanko narezan uz krišku domaćeg kruha savršeno je predjelo koje će uz domaći ovčji sir i maslinovo ulje omogućiti nezaboravno gastro zadovoljstvo. Istarski teran, crveno oporo vino, najbolje prati mesna jela, dok će savršeno pripremljenoj ribi najbolji sudrug biti istarska malvazija, autohtono vino ogromnih potencijala.
Rovinjski gastronomski užitak uvijek treba upotpuniti čašom gustog i gorkog likera pelinkovca, spravljenog od ljekovitih trava Mediterana i ploda pelina.