Istarski kašteli

Kaštel u Roču


Od ročkog kaštela do danas se očuvala samo kula, a u naselju se ističu renesansna kuća i gradska loža. Roč je od 13. stoljeća snažno središte glagoljitičke književnosti.

Roč ima sličnu povijest kao i Hum, što i ne čudi s obzirom na međusobnu blizinu. Mnogobrojni arheološki nalazi iz rimskog vremena svjedoče o dosta živoj antici na ovim područjima, no procvat mjesto doživljava u srednjem vijeku. Spominje ga se kao Ruz u ispravi kojom kralj Henrik IV. daruje Roč markgrofu Odolricusu 1064. godine, a 1102. mjesto se spominje kao Ronz. 

Između 12. i 15. stoljeća Roč doživljava graditeljski procvat, a kaštel, od kojeg je do danas očuvana samo kula, nalazio se na sjeverozapadnom dijelu naselja unutar današnjih zidina. Zidine su 1421. godine podignuli Mlečani samo devet godina nakon što su iste porušili da bi osvojili mjesto, odlučili su obnoviti cijelo naselje prvenstveno zbog njegovog strateškog položaja i sve veće turske opasnosti. U središtu naselja ističe se renesansna kuća iz 1475. godine i gradska loža nastala u 18. stoljeću.

Roč je od 13. stoljeća snažno središte glagoljitičke književnosti, u kojem djeluju poznati glagoljaši poput Šimuna Grebla, Juri Žakana ili Ivana Benčića, a u mjestu se čuva Brevijar Vida Omišljanina i Misal Bartola Krbavca. Očuvane su i zbirke Ročki pergamenti, administrativna korespondencija od 16 do 18. stoljeća, kao i Ročki misal iz 15. .st., danas u Kopenhagenu.

Kako doći:
Leži na brežuljku jugoistočno od Buzeta, uz državnu cestu (D44) Buzet–Lupoglav.

Kaštel u Roču
Kaštel u Roču
Kaštel u Roču
Kaštel u Roču
Kaštel u Roču
Kaštel u Roču

Morosini-Grimani

Kaštel Kožljak

Dvigrad

Kaštel u Humu

Kaštel u Momjanu

Prikaži