Muzeji i zbirke

Zavičajna zbirka Enriko Depiera


Tinjanska Zavičajna zbirka nosi ime svog utemeljitelja, Enrika Depiere (1926. - 2017.). Depiere su, čini se, u Tinjan doselile iz Karnije već u 16. stoljeću i plemićkog su porijekla, a do danas su iz te obitelji potekle mnoge značajne ličnosti za Tinjan, ali i mnogo šire (svećenici, liječnici, odvjetnici, gradonačelnici, notari...). Enriko je za čitavog života, kao zaljubljenik u povijest svog kraja, a istodobno svjestan bogatstva i značaja svojih predaka, skupljao sve dostupne materijale i predmete  u svoju privatnu zbirku. Godine 2013. tu je bogatu zbirku darovao Općini Tinjan te je iste godine osnovana udruga koja skrbi o predmetima u Zbirci. Zbirka se nalazi u Kažamari, zgradi izgrađenoj 1552. godine, koja se nalazi tik uz župnu crkvu u starogradskoj jezgri Tinjana.

U postavu doživjeti ćete urbani i ruralni način života i njihove različitosti. Postav nas upoznaje sa svećenikom Josefom Ptašinskom, koji je bilježio ruralne motive s kraja 19. stoljeća i prvi promovirao ideju o osnivanju Etnografskog muzeja u Istri. Tu su i priče o Pobuni žena Tinjanštine iz 1931. godine i o Lidvini Depiera,  prvoj voditeljici poštanskog ureda u Tinjanu i njezine rukom pisane kuharice koje danas predstavljaju bogat izvor za analizu povijesti prehrane tinjanskog kraja. U postavu svoje mjesto su našli i biskup Juraj Dobrila, koji je upravo u ovoj zgradi proveo svoje prve učeničke dane, te osnivač Zbirke, Enriko Depiera.

U Zbirci se nalazi najstarija fotografija dosad otkrivena u Istri (iz 1853. godine), koja je ujedno jedina u Istri napravljena povijesnom tehnikom kalotipije ili slanim papirom. Tu je i ostavština jednog od rijetkih fotografa amatera u Istri iz razdoblja kraja 19. stoljeća, Vittoria Depiere, koja predstavlja zaista otkriće fotografskog blaga za istarske okvire, ako ne i hrvatske.

U sklopu novog postava nalazi se i Tinjanska butiga u kojoj posjetitelji mogu kupiti autorske suvenire koje izrađuju lokalni umjetnici.

Radno vrijeme:
01.01. - 31.12.2024: uz najavu

Informacije:
Tinjan
T: +385 91 762 1174, +385 91 941 7446
zavicajnazbirka.tinjan@gmail.com 

Zavičajna zbirka Enriko Depiera
Zavičajna zbirka Enriko Depiera
Zavičajna zbirka Enriko Depiera
Zavičajna zbirka Enriko Depiera
Zavičajna zbirka Enriko Depiera

Narodni muzej Labin

Labin-Rabac

Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina

Središnja Istra

Ekomuzej Vlaški puti

Kršan

Museum of Hum Aura

Buzet

Muzej grada Umaga

Umag-Umago
Prikaži