Muzeji i zbirke

Zavičajna zbirka Enriko Depiera


Tinjanska Zavičajna zbirka nosi ime svog utemeljitelja, Enrika Depiere (1926. - 2017.). Depiere su, čini se, u Tinjan doselile iz Karnije već u 16. stoljeću i plemićkog su porijekla, a do danas su iz te obitelji potekle mnoge značajne ličnosti za Tinjan, ali i mnogo šire (svećenici, liječnici, odvjetnici, gradonačelnici, notari...). Enriko je za čitavog života, kao zaljubljenik u povijest svog kraja, a istodobno svjestan bogatstva i značaja svojih predaka, skupljao sve dostupne materijale i predmete  u svoju privatnu zbirku. Godine 2013. tu je bogatu zbirku darovao Općini Tinjan te je iste godine osnovana udruga koja skrbi o predmetima u Zbirci. Zbirka se nalazi u Kažamari, zgradi izgrađenoj 1552. godine, koja se nalazi tik uz župnu crkvu u starogradskoj jezgri Tinjana.

U postavu doživjeti ćete urbani i ruralni način života i njihove različitosti. Postav nas upoznaje sa svećenikom Josefom Ptašinskom, koji je bilježio ruralne motive s kraja 19. stoljeća i prvi promovirao ideju o osnivanju Etnografskog muzeja u Istri. Tu su i priče o Pobuni žena Tinjanštine iz 1931. godine i o Lidvini Depiera,  prvoj voditeljici poštanskog ureda u Tinjanu i njezine rukom pisane kuharice koje danas predstavljaju bogat izvor za analizu povijesti prehrane tinjanskog kraja. U postavu svoje mjesto su našli i biskup Juraj Dobrila, koji je upravo u ovoj zgradi proveo svoje prve učeničke dane, te osnivač Zbirke, Enriko Depiera.

U Zbirci se nalazi najstarija fotografija dosad otkrivena u Istri (iz 1853. godine), koja je ujedno jedina u Istri napravljena povijesnom tehnikom kalotipije ili slanim papirom. Tu je i ostavština jednog od rijetkih fotografa amatera u Istri iz razdoblja kraja 19. stoljeća, Vittoria Depiere, koja predstavlja zaista otkriće fotografskog blaga za istarske okvire, ako ne i hrvatske.

U sklopu novog postava nalazi se i Tinjanska butiga u kojoj posjetitelji mogu kupiti autorske suvenire koje izrađuju lokalni umjetnici.

Radno vrijeme:
01.01. - 31.12.2024: uz najavu

Informacije:
Tinjan
T: +385 91 762 1174, +385 91 941 7446
zavicajnazbirka.tinjan@gmail.com 

Zavičajna zbirka Enriko Depiera
Zavičajna zbirka Enriko Depiera
Zavičajna zbirka Enriko Depiera
Zavičajna zbirka Enriko Depiera
Zavičajna zbirka Enriko Depiera

Kuća kaštela

Buje

Arena (Amfiteatar)

Pula

Memorijalna zbirka Mije Mirkovića - Mate Balote

Marčana

Kaštel Morosini-Grimani

Svetvinčenat

Ekomuzej Vlaški puti

Kršan
Prikaži