Poučne staze

Palud


Uvala Palud, smještena osam kilometara jugozapadno od Rovinja, jedini je ornitološki park u Istri. Prirodna depresija koja se nalazi u neposrednoj blizini mora, a zbog pritjecanja vode s okolnih brda i zaravni, ali i iz izvora na sjevernoj strani, pretvorila se u močvaru. Za vrijeme djelovanja austro-ugarske vojne baze u Barbarigi, prokopan je kanal dužine 200 metara od močvare do mora s ciljem  da se onemogućiti razvijanje ličinki komaraca koji su bili prijenosnici malarije.
 
Spajanjem slatke vode močvare i mora, Palud mijenja svoje karakteristike i dobio nove stanovnike, prije svega naselili su ga cipli i jegulje, koji vole boćate vode. Stariji stanovnici Rovinjštine spominju vrijeme kada se u močvari moglo naći i drugih riba, koje su došle u potrazi za hranom. Bogatstvo vrsta i broja ptica koje ovdje stalno ili povremeno obitavaju najznačajnija je odlika ove močvare.

Ornitolozi su na Paludu zabilježili boravak više od 200 vrsta ptica, a brojne migracije proljetne i jesenske odlična su prilika za njihovo promatranje. Budući da u park ne zalaze lovci, ovdje je bogato stanište fazana, trčki i prepelica. 

U autohtonim gustim šumama s hrastom meduncem i crnikom kontinuirano žive i gnijezde se razne vrste divljih pataka, liski, gnjuraca i kokošica, grmuša, vuga, djetlića te mnogih drugih. Sjeverni dio Paluda skriva pravu prašumu s vrabama, a na otočićima se gnijezde galebovi. Uz stazu nalazi se promatračnica, koja omogućava nesmetano promatranje ptica u prirodnom okruženju i ponašanju tijekom hranjenja, gniježđenja, odmaranja ili socijalizacije.

T: +385 (0)52 351 520
info@natura-histrica.hr
www.natura-histrica.hr

Palud
Palud

Sentonina staza, Labin

Parenzana, put zdravlja i prijateljstva

Staza Sv. Lucije - Skitača

Aleja glagoljaša

Park Kažuna

Prikaži