Kultura

Pronađite duhovni mir u Istri

Istra ima bogatu sakralnu baštinu što svjedoči o višestoljetnoj prisutnosti kršćanstva na poluotoku. Nekad je bilo oko 1500 crkvi u Istri! Jednostavne vanjštine starih crkvica kriju raskošne freske, a najpoznatija je Ples mrtvaca u Bermu.

Već od najranijih dana ljudi putuju iz religijskih razloga pa je tako i u Istri, posjećuju se crkve, štuju sveci, hodočasti se na sveta mjesta i moli na križnim putevima. Među važnim vjerskim mjestima su crkva Sv. Blaža u Vodnjanu, crkva Sv. Eufemije u Rovinju, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Pavlinski samostan u Sv. Petru u šumi, crkva Majke Božje od zdravlja u Hreljićima, Sv. Foška u Batvačima i mnoga druga.

Vodnjan sv Blaz
Najveća crkva u Istri u Vodnjanu
Ovaj dio Istre predstavlja posebnu destinaciju jer ima jedinstveno sakralno blago.

Crkva sv. Blaža je najveća župna crkva u Istri, a ujedno i ona s najvišim zvonikom (62 m).
U njoj se čuva 370 relikvija i zemaljskih ostataka 250 svetaca, među najbolje očuvanim na svijetu.

U Zbirci u Vodnjanu su platna koja su koristili blaženi Alojzije Stepinac, Blaženi Miroslav Bulešić te sveti Ivan Pavao II. U jednom sarkofagu u crkvi pronađena je i kopija Torinskog platna.

Sv. Foška
Ova malena crkva nalazi se u Batvačima na vodnjanštini i hodočasničko je mjesto koje od davnina posjećuju vjernici, nekada pješice i na drvenim vozovima s upregnutim magarcima, a danas automobilima i tek rijetki pješice. Svake prve nedjelje nakon 13. veljače obilježava se blagdan Sv. Foške i mnogi vjernici svjedoče o čudotvornim ozdravljenjima zahvaljujući njoj.

Eufemija Rovinj
Zaštitnica Rovinja
Veliki, mramorni sarkofag u kojem počiva svetica je 800. godine doplovio podno gradskih zidina. Od tamo ga je do vrha brda, po njezinom zagovoru, dovukao dječak s dvije junice.

Blagdan Sv. Eufemije, zaštitnice Rovinja, obilježava se 16. rujna kada se sarkofag otvara i Rovinj postaje najveće susretište vjernika Istre. S vrha zvonika proteže se predivan pogled.

Hodošašće u crkvu Majke Božje od zdravlja
U Hreljićima blizu Marčane je poznato marijansko hodočasničko odredište južne Istre i jedno od najmanjih marijanskih svetišta u Hrvatskoj.
Svake godine druge nedjelje u listopadu, u ovoj crkvi se okupljaju vjernici koji tom prigodom sudjeluju u procesiji s kipom Majke Božje od zdravlja oko crkve.

Dva Križna puta u Istri
Svake korizmene nedjelje, u selu Gljuščići na području župe Sveti Petar u Šumi održava se Križni put oca Danijela Hekića. Na 4,2 kilometra dugoj stazi prolazi se poljskim putevima između oranica i vinograda te se obilazi 14 postaja na kojima se nalaze kamene skulpture sakralnih motiva.
Vjernici Premanture, Banjola, Pomera i okolnih župa na Veliki Petak te uoči Velike Gospe mole Križni put na Gornjem Kamenjaku, nadomak najjužnije točke istarskog poluotoka. Na četiri kilometra dugačkom križnom putu nalaze se postaje križnog puta klesane u tehnici reljefa na kamenim blokovima.

Prikaži