Jela Zelene Istre
Plodovi prirode u autentičnom ambijentu i objed postaje više od objeda...
Unutrašnjost Istre krije pregršt autentičnih konoba i vinskih podruma u kojima objed postaje puno više. Način pripreme jela, ambijent i ugodno društvo domaćina čine ga iznimnim gurmanskim doživljajem.
Ponuđena jela temeljena su na mesu i tjestenini - teletina ispod čripnje (peke), ombolo i kobasice s kiselim kapuzom, fuži ili njoki u šugu od divljači ili domaće kokoši, tartufi, ukusna maneštra od povrća, ovčji sir, na buri sušen istarski pršut i panceta za predjelo, a za kraj tradicionalne istarske slastice - fritule, kroštule i cukerančići ili pak čuvena istarska supa od crnog vina, maslinova ulja, soli, papra i bijelog prepečenog kruha.
Užitak novih okusa, što krijepe tijelo i razgaljuju dušu!
Abecedarij jela Zelene Istre
Maneštra
Gusta juha od krumpira, graha, suhog mesa i sezonskog povrća
Fuži
Cjevasto smotani tanki komadi tjestenine, veličine 3 - 5 cm
Pljukanci
Vretenasta tjestenina
Posutice
Tijesto rezano u kvadratiće
Ravioli
Tijesto punjeno raznim nadjevima, npr. od sira, mesa, oraha…
Istarska fritaja
Omlet od domaćih jaja obogaćen sezonskim namirnicama poput šparoga, tartufa, pršuta, kobasica, gljiva
Žgvacet
Istarski gulaš od komadića mesa (kokoši, goveda, divljači) u gustom umaku
Ombolo (zarebnjak)
Dio svinjskog kotleta odvojen od kosti, začinjen solju, mrvljenim paprom i listićima lovora te sušen na vjetru
Panceta
Svinjska potrbušina natrljana mješavinom soli, papra i mljevenog lovora te sušena u obliku ploča ili rola