Flos Olei
Flos Olei 2016
Maslinarska Istra osvojila vrh svjetske ljestvice
Flos Olei, dvojezični talijansko-engleski vodič kroz vrhunska svjetska ekstradjevičanska maslinova ulja, vrlo cijenjen u svijetu gastronomije, 2016. godine objavljen je u sedmom izdanju u kojem je Istra sa svojim uljima osvojila sam vrh svjetske ljestvice.
Gastronomski, ali i turistički vodič Flos Olei za 2016. predstavlja 49 zemalja diljem svijeta, a u uvodnom tekstu za svaku od njih ponuđen je opći pregled povijesti, kulture kao i proizvodnje. Proizvođači i njihova najbolja ulja, među kojima je i 50 istarskih, predstavljeni su na 864 stranice vodiča koji ističe njihove posebnosti. U vodiču su prezentirani proizvodi odabrani među više od tri tisuće uzoraka koje vrednuje panel stručnjaka.
Vrhunski rezultati pokazuju da je ekstra djevičansko maslinovo ulje, uz još jednu gastronomsku deliciju, tartuf, jedan od najkonkurentnijih istarskih proizvoda. Kada se kronološki usporede bodovne liste, vidljivo je da se kvaliteta bitno podigla u ekstra klasi kao i u visokoj klasi ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Kultura maslinarstva u Istri kontinuirano se unaprjeđuje, osobito u ugostiteljstvu, gdje je u najboljim restoranima već usvojen standard da se uz specijalitete servira bar jedna bočica ekstra djevičanskog maslinova ulja.
Brojnost istarskih ulja u ovom vodiču svjedoči o Istri kao osobitom području sa spojem izvanrednih maslinovih ulja i vrhunske gastronomije.
Maslinarski vodič najprije je tijekom deset godina, do 2009. godine, izlazio pod nazivom L'Extravergine, a od 2010. godine, otkad se objavljuje pod imenom Flos Olei, do 2015. Istra je u njemu rangirana kao druga svjetska regija po kvaliteti i po broju proizvođača ekstra djevičanskih ulja, iza Toskane!
Izdavači i urednici vodiča su diplomirani agronom Marco Oreggia, gastronovinar i profesionalni kušač maslinovih ulja, jedan od najutjecajnijih opinion lidera po pitanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja, te Laura Marinelli, novinarka i kušačica maslinovih ulja. U realizaciji vodiča, za kojeg se već početkom svake godine prikupljaju uzorci za naredno izdanje, sudjeluju i talijanski te međunarodni kušači i drugi stručnjaci za maslinova ulja.
Stručnjacima i potrošačima Flos Olei je priručnik i vodič kroz upoznavanje maslinarstva s različitih aspekata. Namijenjen je, kako ističu izdavači, ljubiteljima dobre hrane i pića, ali i stručnjacima s području maslinarstva; agronomima, maslinarima, tehnolozima, kao i ugostiteljima.