Chef Valeria Piccini
Da Caino, Michelin**
Montemerano, Toscana
www.dacaino.com
» IGF 2019 Masterclass: Novi klasici: stara tehnika u službi modernog doba
» Show cooking: Brizle, pire od slanutka s limetom, sipa i juha od lignje
» Chef's Gala
Valeria Piccini, grand chef iz Italije, odnosno Toskane ili, točnije, iz Maremme, rođena je 1958 u gurmanskoj obitelji u kojoj su i majka i baka kuhale za svačije zadovoljstvo, a njena strast je bila postati chefom. Nakon završetka znanstvenog studija i diplome iz kemije, 1978. godine počinje kuhati u obiteljskom restoranu "Caino" u Montemeranu, srednjovjekovnom selu iz trinaestog stoljeća, u kojem živi 438 ljudi, a smatra se jednim od najljepših u Italiji.
Svekrva joj je prva učiteljica, a 1986. došao je red da ona preuzme odgovornost u kuhinji. Godišnja doba s pratećim bojama, mirisima, okusima, oblicima i teksturama potiču je na stvaranje jela neposredne, prepoznatljive kuhinje, s jakim okusima koji pričaju o tradiciji i njenom teritoriju, Maremmi, koju često definira "njihovim rajem".
Iza svakog recepta stoji studija, istraživanje i bogatstvo okusa koji stol u Cainu čine nezaboravnim iskustvom. Početkom 1990-ih počela su stizati prva priznanja u talijanskim vodičima o hrani i vinu.
Nakon 1991. godine dolazi prva Michelinova zvjezdica koja obilježava važan datum. Godine 1998. pridružuje se Mladim ugostiteljima Europe (JRE). Napredak je ostvaren s dolaskom druge Michelinove zvjezdice, kojom potvrđuje 16 godina djelovanja među najboljim talijanskim chefovima.
U prestižni lanac Relais & Chateaux priključuje se 2005. Konzultacije u restoranima slijede jedna za drugom tijekom godina, a trenutno je suradnja sa St. Regisom iz Firenze rezultirala otvaranjem Winter Garden by Caino na radost i veselje međunarodne publike.
"By Caino" nagrađen je prvom Michelinovom zvjezdicom 2015. godine.
Valeria Piccini:
Od 1. rujna 2019., prozvala se SHEFOM.
Sa svojim timom razvija inovativnu, laganu i modernu kuhinju. Kuhinja koja poštuje teritorij i godišnja doba. Kroz svaku uslugu koju nude provlače se 8 stoljeća povijesti. Polazeći od tradicije trinaestog stoljeća, poslužuju jela po ukusu dvadeset prvog stoljeća.