FESS: Fešta smokve i smokvenjaka

U podneblju Istre smokva predstavlja ukusnu osvježavajuću ljetnu voćku, a sušena smokva posuta šećerom u prahu omiljena je zimska poslastica. U priobalju je sastavni dio rituala izražavanja dobrodošlice nuđenje gosta rakijom i suhim smokvama. Prikladno će se, na barbanskoj placi u sklopu Fešte smokve i smokvenjaka, na maštovito uređenim štandovima, nuditi marmelade i rakije od smokava, sušene smokve i mnoge slastice pripremljene od njih. Na svakom stolu će vas dočekati nezaobilazni smokovnjaci koje su još davnih dana pravili naši stari. Posjetitelji će imati priliku kušati Hlibe od smokav, a samo će pravi sretnik uspjeti saznati koji strogo čuvani recept od izlagača. Ove prave domaće delicije bile su nekoć simbol siromaštva, a danas svojom kvalitetom promoviraju Barban u svijetu gastronomije.

Prikaži