Fešta sv. Lovre

Pučka tradicionalna fešta povodom proslave dana svetog Lovre, zaštitnika Nove Vasi. Vjerska proslava svakog kolovoza podiže veselje među mještanima uz glazbu i ples, ali i atraktivnu turu pješačenja po obližnjim brežuljcima ponad najveće istarske rijeke Mirne.

Povijesne gradine u okolici svjedoče o životu u antičko doba, a stanovnici će vam otkriti da je njihovo naselje nastalo još u 16. stoljeću nadomak raštrkanih starijih sela. Desetljećima se ovdje slavilo svetog Mihovila i Dioniza, no danas se pučkim slavljem obilježava samo sv. Lovro iako se njegova crkva nalazi u obližnjim Pavićima.

Na dan blagdana mještani odlaze do crkvice u Pavićima na svečanu misu dok se u davnim vremenima prenosio kip sveca u Novu Vas. Sat vremena prije zalaska sunca, mještani bi vratili kip na zasluženo mjesto nakon čega bi krenuo ples na posebno postavljenoj drvenoj podlozi dok bi djeca okružila prodavače sladoleda i vrtuljke.

Istarski specijaliteti, slastice, vino i ples ne izostaju ni na modernoj Lovrečevi, kako se u Istri naziva proslava sv. Lovre. Uz večernju feštu, Zajednica Talijana organizira zabavne aktivnosti za djecu i odrasle, sportaši-rekreativci natječu se u popularnom nogometu ili odlaze na pješačenje.

O eventu:

Pučka fešta

Lokacija:

  • Nova Vas-Villanova (Brtonigla-Verteneglio)

Datumi:

  • 10.08. - 11.08.19

Kontakt:

  • TZ Brtonigla, Općina Brtonigla, Mjesni odbor Nova Vas
Prikaži