Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće

Pinca se za Uskrs ili Vazan, kako se još naziva u Istri, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znala umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu.

Pince su se pekle u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice. Na kraju se hljebovi na vrhu prerežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina.

No, nije samo pinca dio nezaobilaznih uskrsnih običaja u Istri. Za djecu su se obavezno za taj dan pekle i takozvane jajarice. Riječ je o pecivu u obliku pletenice na čijem se vrhu nalazi kuhano jaje. Djeca su se uvijek posebno veselila tom daru uz kojeg bi dobivali obojano jaje koje bi im za uskrsni ručak poklanjao svaki član obitelji.

 

 

Prikaži