Izložba Đanina Božića

Radno vrijeme:
Srpanj/Rujan: 10.00 - 21.00
Kolovoz: 10.00 - 22.00
Zatvoreno ponedjeljkom i blagdanima

Naslov izložbe istaknutog istarskog umjetnika Đanina Božića "DESETGODINADEKANTIRANJA", odabran od samog autora, daje naslutiti, a koji se uz ostale asocijacije jasno referira na konkretan i omeđeni vremenski okvir. Riječ je o predstavljanju umjetnikovih radova nastalih u posljednjem desetljeću, točnije od 2014. do 2024. godine, odnosno o pomnom odabiru i konačno predstavljanju svih cjelina i poglavlja koje su rezultat njegovih istraživanja, promišljanja i opredmećivanja novih oblikovnih struktura. Iskustvu, znatiželji, ozbiljnosti i istovremenoj autorovoj zaigranosti pridružuje se i poseban afinitet prema shvaćanju i doživljavanju prostora koji postaje jednakovrijedan akter, pozornica i platforma u kojoj na vlastiti i autentičan način dovodi u vezu boju, oblik i materijal, stvarajući mrežu novih vizualnih i misaonih značenja i odnosa koji se daju iščitati na raznim nivoima kroz slike, objekte, reljefe, skulpture, mikro i makro instalacije.

Đanino Božić nesumnjivo jedan je od najproduktivnijih umjetnika na našim prostorima čije je permanentno prisustvo moguće pratiti kroz brojne samostalne i skupne izložbe te javne projekte. Svojom je dugogodišnjom radom te autentičnim pristupom umjetničkom pozivu zauzeo trajno mjesto na istarskoj, ali i nacionalnoj te srednjeeuropskoj sceni. Poznajemo ga kao autora čiji umjetnički put definira izrazita stilska sloboda i koji shodno navedenoj činjenici vrlo uvjerljivo i neopterećeno progovara različitim likovnim jezicima, tehnikama i medijima, odajući istovremeno počast vlastitim uzorima koje nalazi podjednako u sebi bliskim umjetničkim pravcima i umjetničkim osobnostima, ali i stvaranjem novih vlastitih puteva koji su rezultat istraživačkog procesa i predanog rada.

I ovu izložbu karakterizira supostojanje suprotnosti i različitosti koje autor dovodi u savršenu ravnotežu u odnosu na prostorne odrednice te ju možemo poput čitava njegova opusa smatrati konstantnim work-in-progressom. Od poglavlja posvećenog pedesetim godinama 20. stoljeća koje je opredmetio u tehnici akrila na platnu, preko cjeline koja se donosi na umjetnikove konceptualne radove, nailazimo i na poglavlje Arhiviranih slika kojeg karakterizira transformacija medija pri čemu slika postaje objekt. U Uzorcima, s druge strane, dvodimenzionalne pravilno perforirane metalne površine postaju izlog; otvaraju nam svijet autorovih vlastitih memorabilija: minijaturne uzorke koje je prikupio sa reklamnih letaka, fotografija, ambalaža, starih publikacija minuciozno slaže u nove pomno promišljene "kolekcionarske" kompozicije.

Promjena statusa uporabnih ili s druge strane u prirodi pronađenih predmeta prisutna je i u autorovim mikro instalacijama, a i u ovom slučaju najčešće nije riječ o predmetima koje imaju emocionalnu vrijednost već ih autor promatra kao nositelje novih vizualnih cjelina. U ovoj kategoriji korištenja "otpada" spada i onaj koji nastaje pri samom umjetničkom procesu o čemu svjedoči instalacija "Smeće s mog stola, smeće s mog poda" (2020. - 2024).

Zanimljivost je i serija skulpturalnih radova specifičnog oblika koju naziva Teretima, a nastaje također recikliranjem i reupotrebom starog papira.

Zaključno, deset godina od održavanja posljednje samostalne izložbe Đanina Božića u prostorima Muzeja (2014.), uz određene autorove konstante predstavljaju se njegova nova istraživanja u području arhiviranja, reupotrebe, rekontekstualizacije vlastitih ranijih radova pa i samog otpada koji se stvara tijekom njihova nastanka.

Autor se koristi reverzibilnim strategijama koje propituju status umjetnika i umjetničkog djela, stvarajući pritom "nove" radove koje na svojim mikrorazinama sadržajno, tvarno, materijalno potječu iz njegovih ranijih ciklusa.

O autoru
Đanino Božić (Pula, 1961.) diplomirao je 1986. likovne umjetnosti (skulpturu) na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Bavi se slikarstvom, kiparstvom, grafikom, crtežom, knjigama umjetnika, prostornim instalacijama i oblikovanjem. Od svojih početaka pa do danas Božić stvara, izlaže i znatiželjno prati aktualnosti u svijetu umjetnosti, otvarajući si tako nova poglavlja u istraživanju oblikovnih struktura. Jedan je od onih suvremenih hrvatskih umjetnika za koje nikad ne znamo što će izložiti i u kojem će se smjeru razvijati koncept izložbe.

Bez obzira na to što su mu bliski logos i red, tj. minimalizam i neokonstruktivizam, kroz svoju umjetničku praksu Đanino Božić dokazuje da može lako, gotovo zaigrano, prošetati kroz različite umjetničke idiome. Kao umjetnik je samosvjestan, autentičan, kreativan i iznimno produktivan, te poznavatelj suvremenih umjetničkih zbivanja. Živi i djeluje kao samostalni umjetnik u Novigradu-Cittanovi.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule-Pola i Turističke zajednice Grada Pule, a biti će popraćena paralelnim programima, stručnim vodstvima i edukativnim radionicama.

Prikaži