Arterija

Sredinom rujna novigradski Muzej Lapidarium postaje epicentar kreativnosti i inspiracije zbog održavanja 15. Međunarodnog festivala umjetnosti "Arterija". S obzirom na prepoznatljivost istarske regije po vinskoj kulturi, osnovna ideja ovogodišnje Arterije je kako taj kulturni kapital podijeliti s umjetnicima. Predložak je nađen na motivu kasnoantičke lapide iz muzejske zbirke Lapidarij, kao metafore središnje linije istraživanja iz koje se granaju različite teme i umjetničke prakse. Svi su pozvani da budu svjedoci ovog kreativnog spektakla koji će obogatiti i obnoviti duh Novigrada. 

Tijekom jednotjednog rezidencijalnog boravka u Novigrad, umjetnici/ice će sudjelovati u zajedničkom procesu istraživanja i su-kreiranja te će zajedno, unutar već postojeće izložbe Zbirka A. ST. (također povezana s kulturom vina), graditi izložbu koju će publika moći razgledati u Muzeju Lapidarium i Galeriji Rigo. Uz kulturološku i povijesno - umjetničku dimenziju, izložba uspostavlja odnos i prema pitanjima političke ekologije, ljudskih i trans-ljudskih odnosa te materijalnosti.

Osnova novog koncepta festivala temelji se na međunarodnoj i multidisciplinarnoj suradnji, fokusirajući se na klasične umjetničke discipline poput slikarstva, crteža, instalacija i skulptura, ali i izvedbenih i literarnih izričaja. Festival potiče umjetnike da se udruže tijekom jednotjednih rezidencijalnih boravaka, gdje zajedno rade i stvaraju u Novigradu. Interakcija s novim okruženjem, svjetlom i lokalnom zajednicom rezultira izložbom koja se predstavlja posljednjeg dana rezidencije. Važno je spomenuti da svaki umjetnik donira jedno svoje djelo za fundus Muzeja. Ovo je prilika za osjetiti dašak međunarodne umjetničke atmosfere i promatrati procese stvaranja umjetnosti. Muzej Lapidarium postaje otvoreni studio, mjesto gdje umjetnost nastaje i oživljava.

U večernjim satima bit će predavanja i glazbeni nastup, a detaljan program će biti naknadno objavljen:
Prezentacija ekoloških vina Damira Mihelića iz vinarije Ghira
Hibridna muzejska izložba Nevidljivi Maribor: Nadvojvoda Janez, otac Meranovega – KIBLA2LAB i Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru,
Nhau, koncert “Vetva”

Pozvani umjetnici/umjetnice/kolektivi: Tomislav Brajnović, Selinda Davase, Hanakam&Schuller, Nuša Hauser, Rui Miguel Leitão Ferreira, KID KIBLA, William Macarell, Oleg Morović, Davor Sanvincenti, Agnese Sanvito, Slavs and Tatars, Mikołaj Sobczak, Mark Požlep.

 

 

Prikaži