Izložba Matije Debeljuha

Izložba se može razgledati svakodnevno od 18 do 21 sat, nedjeljom zatvoreno

Istovremeno radeći na eksperimentalnom igranom filmu “Sluga”, temeljenim na operi Antonija Smareglie “Sigetski vazal”, Matija Debeljuh boravi na umjetničkoj rezidenciji u Kubertonu (AiR Kuberton) gdje nastaje 'čudesan, taktilan, zagonetan' ciklus od 12 fotografija. Ono što povezuje film i fotografije, naravno pored osebujnog autorskog rukopisa, je „čudesna i zagonetna“ Rosanna Bubola, glumica u filmu i lik s fotografija iz kojih 'izranja neobično, androgeno vilinsko biće, šumska pojava, satir, pan – svaka pomisao, svaka paralela, otvara široko polje asocijacija, naročito onih znanih iz povijesti umjetnosti, glazbe, filma, fotografije, književnosti ili teatra' piše Tatjana Gromača Vadanjel i nastavlja kako su 'ove fotografije lijepe, majstorski izvedene, i nisu vrijedne samo jednog, ovlašnog pogleda, već zovu da se ka njima vraća, da se ponovno vrati u to ne-vrijeme događanja, zabilježenih na njima. Promatramo i pitamo se – tko je taj Pan, to čudesno biće, odakle je došlo to byronovski romantično, buntovno stvorenje koje vjeruje u nešto, i što traži ondje, što nam želi kazati? I, ne znamo zašto, u njemu prepoznajemo komadić čudesnosti atmosfere, puta, enigmatičnost i posljedičnost povijesti, vremena i traganja nekog junaka Sebaldova romana, možda baš Austerlitza, tog kraljevića bez krune i prijestolja, svrgnutog i iščezlog kroz vihore vremena.'

O autoru:
Matija Debeljuh sudjelovao je 2022. na AiR Kuberton, umjetničkoj rezidenciju u Kubertonu (Istra), koju od 2016. godine organiziraju Ursula Krinzinger i Muzej-Museo Lapidarium. Radove s rezidencije izložio je na izložbi AiR 2022 Vienna /Hungary/Croatia/Sri Lanka održane od 10. ožujka do 29. travnja 2023. u galeriji Krinzinger Schottenfeld u Beču.

Katalog i izložba omogućeni su financijskom potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije - Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost / Regione istriana – Assesorato alla cultura e territorialita' i Grada Novigrada-Cittanove.

 

 

Prikaži