Rimska vila u Valbandonu

Provedite dio dana u prostoru maritimne vile i osjetite dio ladanjske atmosfere u kojoj su uživali uglednici drevnog Rima…

Na izložbi „S pogledom na more: Rimska vila u Valbandonu“ mogu se razgledati spektakularni nalazi koji su prije dvije godine pronađeni na području valbandonske lučice, nedaleko od Fažane. Lokalitet maritimne vile datiran je od 1. st. pr. Kr. do 5. stoljeća.

Posebno su zanimljivi nalazi arhitektonskih elemenata i kamene dekorativne skulpture koja je pripadala uređenju vrta vile, a zanimljivi su i nalazi sjemenki različitih biljaka pronađeni u rimskim slojevima podmorja.

Jedan od kamenih spomenika prezentiranih na izložbi sadrži reljefne prikaze sa simbolima rimskih božanstava Jupitera i Cerere. Riječ je o četvrtastom postolju dvostruke herme iz 1. stoljeća. S jedne je strane prikaz svežnja od pet munja, na sredini povezanih krilatom glavom božice pobjede Viktorije, atributima vrhovnog božanstva rimske religije - Jupitera.

Na suprotnoj je strani svežanj tri žitna klasa i glavice maka povezanih vrpcom vezanom u čvor. Žitno klasje i mak su uz druge plodove jesenje žetve bili atributi božice Cerere, zaštitnice plodnosti, braka i plebsa – puka. Herma je služila kao dekorativna plastika u vrtovima vile i vjerojatno je bila sastavni dio ogradnog zida. Na to upućuju utori za uglavljivanje na njenim bočnim stranama.

Izložbeni postav prate dvojezični paneli na hrvatskom i engleskom jeziku te vizualizacije idejnih
rekonstrukcija dijelova luksuzne maritimne vile.

Autorice izložbe su Aleksandra Mahić Sinovčić i Ida Koncani Uhač.

Radno vrijeme Svetih srca je od 9 do 21 sat.
Ulaz je besplatan.

Izložbeni prostori Sveta srca, Galerija C8 i Galerija Amfitetar imaju lift/rampu za invalidne osobe i pristup u sve dijelove.

 

Prikaži