Izložbe u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno

Radi se o izložbama u prilagođenim uvjetima budući da se u palači još uvijek provode istraživački radovi vezani uz rekonstrukciju zgrade.
Dio nalaza pronađenih tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja provedenih 2021. i 2022. godine, biti će prikazani na izložbi nazvanoj Muzej na temeljima grada, a kroz njih se prati urbanistički razvoj Rovinja od kasnoantičkog naselja do spajanja otoka s kopnom i vremena izgradnje palače Califfi. Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti i dio gradskih bedema koji se nalaze u temeljima zgrade i dobiti uvid u to kako je nekoć izgledao ovaj, do sada neistraženi, dio grada.
Arheološka istraživanja radio je Hrvatski restauratorski zavod, Odjel za kopnenu arheologiju iz Juršića koji je i suorganizator ove izložbe, a autor tekstova je voditelj istraživanja Josip Višnjić.

Na prvom katu Muzeja postavljena je izložba Studija slučaja: Rovinj! Muzejska građa kao raison d'être jednog muzeja koja prikazuje segment muzejskog rada koji često ostaje van pogleda javnosti. Izložba vizualizira na koje je sve načine rovinjski muzej u svom sedamdeset godišnjem postojanju skupljao umjetničku građu, koje su sve manifestacije, događaji, osobnosti utjecale na formiranje zbirki u obliku u kojima ih danas baštinimo.
Jedan od temeljnih načina skupljanja građe su otkupi i donacije, a 2023. godine Muzej je otkupio nekoliko ključnih radova Aleksandra Garbina, koji nas je nedavno napustio pa je dio izložbe posvećen upravo njemu, rovinjskom osebujnom umjetniku, vizionaru koji je često živio van prostora i vremena kojemu je pripadao.
Među odabranim radovima mogu se vidjeti i oni koji do sada nisu imali priliku biti izloženi te se na taj način dodatno valorizira bogati likovni fundus muzeja. Ova je izložba rezultat istraživanja puteva prikupljanja muzejske građe, s naglaskom na sustavno i dosljedno vođenje muzejske dokumentacije.

Autorica i kustosica izložbe je Elizabeta Rogović.

Vizualni identitet izložbe potpisuje Studio Tumpić/Prenc.

Ulaz besplatan.

O eventu:

Povodom obilježavanja 70 godina postojanja, Muzej otvara dvije izložbe u jednom segmentu palače Califfi, prostoru u kojemu Muzej djeluje

Lokacija:

  • Muzej Grada Rovinja-Rovigno / Rovinj-Rovigno

Datumi:

  • 13.09. - 31.10.24

Kontakt:

Stranica:

Prikaži