Please note: This website includes an accessibility system. Press Control-F11 to adjust the website to the visually impaired who are using a screen reader; Press Control-F10 to open an accessibility menu.

Top news

Ususret atraktivnom vinskom eventu: Vinistra započinje 9. svibnja

- Na 31. izdanju ugledne vinske manifestacije, koja se od 9. do 11. svibnja održava u Poreču, okupit će se čak 130 izlagača, od čega 90 vinara - 

Ponovno su oboreni rekordi po broju uzoraka pristiglih na 16. Svijet malvazija i 31. Ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića, koja prethode Vinistri, najznačajnijoj domaćoj izložbi vina i vinarske opreme. Među 750 uzoraka bilo je čak 350 uzoraka malvazije. Ocjenjivanje je održano je od 8. do 11. travnja pred komisijom sastavljenom od 30 uglednih domaćih i stranih stručnjaka predvođenih Britankom Caroline Gilby, nositeljicom najviše titule Master of Wine.

Da Vinistra stalno slijedi svjetske trendove dokazuje i ovogodišnja promjena sustava ocjenjivanja. Novi standardi na jednom od najrelevantnijih ocjenjivanja vina i destilata u regiji, koje iz godine u godinu obara rekorde po broju uzoraka, proizašli su u suradnji s Decanterom i nakon iskustva domaćinstva svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxellesa, što su pohvalili i sami ocjenjivači.

„Od ove godine imamo sustav ocjenjivanja kakve imaju najveća i najprestižnija vinska natjecanja. Bitno je naglasiti da članovi komisije mogu diskutirati o uzorcima te da se odluke donose konsenzusom“, istaknula je predsjednica ocjenjivačke komisije Caroline Gilby koja je već 11 godina na čelu komisije.

Kušanje se provodilo kroz tri faze. U prvoj se dodjeljuje ocjena, u drugu ulaze samo uzorci s osvojenih 89 i više bodova, dok se u trećoj odlučuje o šampionima. Uz dosadašnje šampionske titule za mladu i odležanu malvaziju, mladi i odležani teran, mladi i odležani refošk, ove su godine proglašeni šampioni i u dvije nove kategorije – za žlahtinu i muškat momjanski.

Novitet je i posebna medalja za šampione koja se u obliku markice lijepi na boce. Finalna se medalja određuje konsenzusom ocjenjivača te je isto tako izmijenjen način kušanja vina koji iz pojedinačnog prelazi u kušanje u flightovima, odnosno u sljedovima.

Bodovni pragovi nisu se mijenjali:
broncu donosi osvojenih od 80 do 84 boda,
srebro pripada vinima s 85 do 89 bodova,
zlato osvajaju vina s 90 do 94 boda,
platinu donosi osvojenih 95 i više bodova,
titulom Best in Show proglašava se najbolja malvazija na svijetu

Pogledajte rezultate:
Svijet malvazija:
vinistra.hr/hr/svijet-malvazija-2025

Ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića:
vinistra.hr/hr/ocjenjivanje-vina-2025-i-jap


Na Vinistri u Poreču očekuju vas tri dana kušanja fantastičnih vina,
ulaznice su već u prodaji i dostupne su putem stranice Vinistra.hr:
vinistra.hr/hr/ulaznice-vinistra-2025

Kao i prijašnjih godina, vinskim profesionalcima - ugostiteljima, sommelierima i distributerima - omogućen je slobodan ulaz prvog dana sajma uz akreditiranje.

 


Zanimljive reportaže o Istri objavljene u talijanskim lifestyle medijima

Letovi iz Manchestera, Birminghama, Londona i East Midlandsa za Pulu

TZ Istarske županije organizira workshop Turizam posebnih interesa

Grand Park Hotel Rovinj uvršten u American Express Fine Hotels + Resorts

Flos Olei 2025: Istra već 16 godina među svjetskom elitom maslinarstva

Kultna biciklistička priča prvi puta u Hrvatskoj: NOVA Eroica Istria

Istarski turizam zasjao na dodjeli nagrada Simply the Best 2025

U Istri održana dodjela nagrada Zlatna penkala inozemnim novinarima

Vinistrin 13. En Primeur: Mlade malvazije predstavljaju se u Zagrebu

Prikaži