Chef Donato Ascani
Glam di Bartolini, Michelin*
Venecija, Italija
www.ristoranteglam.com
» IGF 2019 Masterclass: Moja suvremena talijanska kuhinja
» Chefs' Gala
Donato nastavlja obiteljsku tradiciju: njegov otac kuhao je na brojnim mjestima i za razna događanja, a njegov stric u svojoj jednostavnoj konobi.
Tako je zapravo počeo stjecati iskustvo: perući tanjure i pomažući u pripremi carbonara i amatriciana, lazanja alla ciociara i janjetine a scottadito. Svidjelo mu se pa je upisao hotelijersku školu i odradio prve sezone u hotelu u Fiuggiju.
Po završetku obrazovanja, tri se godine zadržao u restoranu Fabia Tacchella, Antica Pesa. Potom radi u konobi u Parmi i onda prelazi u Almu gdje radi kao asistent raznim chefovima, od Tone do Soldatija. Oni su ga i usmjerili k Piazzi Duomo gdje je proveo 4 godine, prvo kao garde-manger, a kasnije se specijalizirao za pripremu mesa i priloga.
Uživao je osvajajući treću zvjezdicu: bilo je teško, ali i zabavno. Trebao se preseliti u Francusku kako bi obavio razgovor za posao u Renautu, restoranu s tri zvjezdice u Megèveu, ali su ga pozvali da zauzme mjesto sous-chefa kod Paola Lopriorea u Tre Cristi u Milanu, opet zahvaljujući Almi.
Iako je ovo iskustvo trajalo samo godinu dana, na njemu je ostavilo veliki trag: najviše ga se dojmilo što kod Lopriorea nije postojao plan, već je uvijek davao nešto više i svaki je put uspijevao usavršiti recept. Kada je otišao, prvi put postaje chef, a onda mu je stigao Bartolinijev prijedlog i evo ga ovdje...
2014 - 2016 Lopriore / Tre Cristi
2010 - 2014 Crippa / Piazza Duomo (as. 3. zvjezdica)
2007 - 2010 ALMA, Scuola di alta cucina, asistent
2005 - 2007 Verona / Antica Pesa