Priopćenja

Novi eno-gastronomski doživljaj u Poreču

Novu porečku eno-gastronomsku priču, na konferenciji za novinare održanoj 25. listopada predstavili su Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča, Emil Perdec, sommelier i F&B manager Plave lagune, Luka Rossi, predsjednik Vinistre i dr. sc. Marijan Bubola, iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

„Poreč je i u 2023. godini dokazao da ima potencijala privlačenja velikih projekata na području manifestacija, naročito u pred i posezoni. Raduje nas novo eno-gastronomsko iskustvo i jedva čekamo da ga podijelimo s našim gostima. Vjerujemo da je ovo samo početak jedne nezaboravne priče koja je do sada ostala neispričana, a dijelom je našeg identiteta,“ istaknuo je Velenik u uvodnom dijelu konferencije.

Ova manifestacija pod nazivom Cabernet Sauvignon i plava riba nastala je spajanjem istomišljenika i vrhunskih chefova, sommeliera koji su uvidjeli te isprobali ovu kombinaciju posebne vinske sorte i jednostavnosti koju donosi na stol jelo spravljeno od plave ribe. No, naravno da se u ovoj eno-gastronomskoj priči, vino i riba predstavljaju na jedan drugačiji i zanimljiv način koji će svim sudionicima garantirati nezaboravne doživljaje okusa i mirisa.

Emil Perdec naglasio je kako su plava riba i crna vina još davna ljubav te je ovaj spoj opjevan u mnogim pjesmama. Na istarskom poluotoku tradicija vinarstva stara je stoljećima, teran i malvazija istarska oduvijek su sinonim za naše vinogradarstvo. Davne 1875. godine osnivanjem „Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice“ u Poreču postavljeni su temelji moderne Istarske poljoprivrede. Od tih početaka pored autohtonih sorata vinove loze, sadile su se i alohtone sorte grožđa poput merlota i cabernet sauvignona koje su danas uz teran glavne Istarske crne sorte grožđa. „Kroz ovu priču želimo se eno gastronomski poigrati i malo odmaknuti od standardnog sljubljivanja te pokušati oživjeti ovu povijesnu vezu plave ribe i cabernet sauvignona te da na taj način pokažemo širinu naše regije. “ zaključuje Perdec.

O vinogradarskim karakteristikama i zanimljivostima iz tog segmenta govorio je dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Istaknuo je kako je karakteristika ovog vina posebno bujna sorta koja kasno kreće s vegetacijom i grožđe kasno dozrijeva. Te je nabrojao nekoliko važnih karakteristika kao one da najbolje rezultate daje na dobro dreniranim i osunčanim položajima te na kiselim tlima (kao što su crvenice), karakter vina ove sorte je posebno snažan i to zahvaljujući sitnoj bobici te debeloj kožici pa su vina punog tijela te imaju intenzivnu i duboku boju, visok udio tanina i relativno visoku kiselost (što je i preduvjet dugotrajnog dozrijevanja vina),“ istaknuo je posebnosti ovog vina gospodin Bubola, naglasivši da su u 19. stoljeću, za razliku od danas, na području Istre prevladavale crne sorte vine.

Luka Rossi, predsjednik Udruge Vinistra govorio je o radu Vinistre te njihovoj suradnji na ovoj novoj manifestaciji: „Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre kontinuirano i vrlo intenzivno radi na promociji istarskih vina, posebno autohtonih sorti malvazije i terana, ali sve više i na promociji internacionalnih sorti također s vrhunskim rezultatima na našem poluotoku. Među njima je i cabernet sauvignon, sorta koja u Istri daje kompleksna, dobro strukturirana vina s prepoznatljivim aromama crnog ribizla i za Istru karakterističnim zelenim biljnim mirisima. Ovo je vino postalo ključno u istarskim crnim kupažama kojih je na tržištu sve više, a reakcije su odlične pa vjerujemo da njihovo vrijeme tek dolazi. Što sve istarski vinari nude i o kakvim je vinima riječ svake godine prezentiramo na jednom od najatraktivnijih izložbi vina u regiji, našoj Vinistri koja će iduće godine od 10. do 12. svibnja u porečkoj Žatiki proslaviti 30-tu obljetnicu. Kao predstavnik istarskih vinara želio bih zahvaliti organizatorima na ovoj manifestaciji koja promovira istarsku gastronomiju i sve ono najbolje i najzdravije što imamo, a to je plava riba sljubljena sa čašom vrhunsko crnog vina - uz maslinovo ulje temeljima zdrave mediteranske prehrane, uvrštene na UNESCO listi svjetske nematerijalne baštine.“

U manifestaciju, koja će se održati tijekom studenog, uključeni su restorani Spinnaker, Peterokutna kula i Divino, a jela za ove posebne večeri pripremat će neki od najznačajnijih hrvatskih chefova: Hrvoje Zirojević, David Skoko i Goran Hrastovčak.

[26/10/2023]

Prikaži