Crkve

Župna crkva (Savudrija)


Župna crkva sagrađena je nedaleko od luke na maloj uzvisini možda da bi ohrabrila one koji su odlazili i obradovala one koji su se vraćali. Ranije crkva iz XI. stoljeća obnovljena je 1826. Arhitektonska struktura potpuno je promijenjena time što su srušena dva bočna broda i obnovljen samo srednji. Iskonski izgled ovog sakralnog objekta vjerojatno je prikazan u gornjem lijevom kutu Tintorettove slike. Činjenica da je crkva izvorno bila trobrodna i zato veća, ukazuje na to da je u prošlosti naselje imalo veliki značaj.

Na pročelju je bio natpis u kamenu u kojem se spominjao oprost pape Aleksandra III. u povodu glasovite bitke. Kamen je skinut krajem XVIII. stoljeća. Opći oprost grijeha ponovljen je 1459. s bulom pape Pija II. Ispod prozora desno od ulaza 1877. postavljena je ploča povodom 700-godišnjice Bitke kod Savudrije.

Osim redovnog svećenstva, za duše ovog područja, brinuli su se i redovni franjevci trećoreci iz Dalmacije (od 1469.), a potom augustinci: Kasnije je osnovana  župa, no točan datum nije poznat.

Nekada je oko crkve bilo groblje. Godine 1946. otvorena je rozeta na pročelju, a u unutrašnjosti su izrađeni propovjedaonica i slavoluk prezbiterija. Iste godine crkvu je freskom oslikao Francesco Miloš iz Tribana.  U srednjem brodu oslikana je Isusova predaja ključeva sv. Petru, a u pozadini savudrijska crkva i župna kuća. Gore, na slavoluku, prikazani su sv. Franjo Asiški i sv. Josip, dok je strop prezbiterija ukrašen prizorom iz posljednje večere s likovima Isusa, sv. Ivana i sv. Petra. Na ogradi orgulja prikazana je sv. Cecilija. Župna crkva ponovno je obnovljena 1984. godine.

U crkvi su sačuvana tri oltara. Na glavnome je prikazana Blažena Djevica Marija, sa sv. Ivanom i sv. Petrom sa strane. Na bočnim su oltarima kipovi Bezgrešne Djevice i Srca Isusova. Potonji je iz 1935. godine.

U Župnoj crkvi nalazi se i pet platna venecijanske škole. Prikazani su sv. Lucija, sv. Agata, Pieta, mučeništvo sv. Ivana te Isus na križu okružen svecima.

Zvonik iz 1869. u sastavu je s crkvom. visok je 20 metara. Nekada je imao tri zvona, od kojih su dva rekvirirana 1943. i nikad nisu vraćena. Jedno je bilo staro 20 godina, a drugo je 1754. izliveno u ljevaonici Eredi De Poli u Veneciji. Zvono iz 1935. koje je ostalo na zvoniku ponovo je izliveno 1983. godine.

Na obližnjoj su župnoj kući, kao i na vijencu bunara ispred nje, dva grba piranskog podestata Hieronimusa Donata iz 1476.

Crkva Majke Bojže na Placu (Gračišće)

Središnja Istra

Crkva sv. Katarine, Svetvinčenat

Svetvinčenat

Crkva sv. Katarine, Vodnjan

Vodnjan

Crkva sv. Antuna Opata, Svetvinčenat

Svetvinčenat

Crkva sv. Antuna, Galižana

Vodnjan
Prikaži