Jela Plave Istre
Svježina mora na trpezi, izazov za gastronomske znalce
Obilje ponuđene svježine iz mora u brojnim restoranima priobalne Istre nudi vrhunski užitak, ali potiče i vječitu slatku dilemu: što odabrati? Cijenjenu bijelu ribu ili sardele, što nimalo ne zaostaju kvalitetom i okusom, škampe koji impresioniraju veličinom, buzare od školjki, čiji se mirisi šire nadaleko, juhu ili rižot s plodovima mora, jadranske lignje ili sipe, možda kamenice, brodet, pečene rakove ili pak salate od hobotnica ili rakovica, slane sardone ili bakalar...
Oduvijek je more čovjekov najbolji prijatelj, a u Istri prijateljuju intenzivnije no igdje drugdje, što je ostavilo traga i na istarskoj gastronomiji sve do današnjih dana.
Abecedarij jela Plave Istre
Brodet (Brodetto)
Narodno jelo, svojevrsni pikantni umak od više vrsta riba i rakova
Buzara
Posebna vrsta umaka pripravljena na temeljcu od bijelog luka, peršina, maslinova ulja i vina, najčešće od školjaka ili rakova
Jakovska kapica (Capesanta)
Kraljevska školjka živi na pjeskovitim područjima, mišić školjke odličan je pečen, gratiniran, sirov...
Kamenica (Oštirga)
Školjka koju nazivaju i afrodizijakom, prava delikatesa kada se jede sirova, uz kap limuna i maslinova ulja.
Rakovica
Rumena rakovica s morskog dna, posjeduje vrlo malu količinu mesa pa je cijenjena kao vrhunska delikatesa
Srdela (Sardina Pilchardus)
Poznata zdrava plava riba Jadrana, pripravlja se svježa u ulju ili na žaru, usoljena, marinirana, konzervirana u ulju
Škampi
Rakovi iz obitelji hlapova, spremaju se na mnogo načina: buzara, roštilj, pohani repovi, s rižom i tjesteninom, pa čak i u sirovoj varijanti