Istarska kvaliteta - IQ
Vina IQ
Simbol IQ označava istarska vina visoke kvalitete, kako u pogledu tehnološke razine proizvodnje, tako i u pogledu tipičnosti te kakvoće samog vina. Pravo uporabe znaka IQ dodjeljuje se istarskim malvazijama i teranu natprosječne kvalitete, proizvedenim na području Istre, nastalim kao rezultat istarske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije naših vinara.
Nosioci IQ oznake
U posljednjih se dvadesetak godina kvaliteta istarskih vina značajno poboljšala tako da Istra danas predstavlja jednu od vodećih hrvatskih vinogradarskih regija. Tome je zasigurno pridonio i rad udruge Vinistra.
Udruga vinograda i vinara Istre osnovana je 1994. godine s ciljem pružanja stručne pomoći članovima, boljeg povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanju i održavanju tradicionalnih običaja vezanih uz vinarstvo, boljoj prezentaciji i promociji vina te stvaranju imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih proizvoda.
Radi podizanja kvalitete vina malvazije istarske, kao i poticanje proizvodnje ovog autohtonog vina te njegove promocije i prodaje na domaćem i svjetskom tržištu, udruga Vinistra i Istarska razvojna agencija (IDA) 29. travnja 2005. godine potpisale su Ugovor o korištenju oznake Istarska kvaliteta - IQ (engl. Istrian Quality). Pripremljen je Pravilnik o uporabi oznake "IQ - Istarska kvaliteta za istarsku malvaziju", objavljen u Službenim novinama istarske županije (5/2005).
Oznaka IQ kreirana je u Istarskoj županiji već 1999. godine, no istarski vinari bili su prvi kojima je dodijeljena ova oznaka za istarsku kvalitetu i to za vino, za istarsku malvaziju. Na osnovu Ugovora o korištenju oznake i Pravilnika o dodjeli oznake, stvoreni su uvjeti za pokretanje sustava dodjele oznake IQ za vino malvazija istarska.
Za berbu IQ 2005. prijavila su se 24 vinara - dvadest vinara udovoljilo je svim kriterijama Pravilnika o dodjeli oznake te su ponijeli naslov IQ za istarsku kvalitetu.
Nakon što se sustav Istarske kvalitete IQ za svježe malvazije kontinuirano provodio tijekom šest godina, s berbom iz 2011. godine stvoreni su uvjeti za postavljanje dodatnih sustava kontrole kvalitete: IQ za zrele malvazije i IQ za vino teran.
Kontrole kvalitete obavljaju se na četiri razine: u vinogradu (kontrola prinosa), u podrumu (kontrola vinifikacije), kemijskom analizom i organoleptičkim ocjenjivanjem, a nakon dodjele oznake obavlja se i kontrola s tržišta.