Michelin Guide
MICHELIN Guide 2020
Michelinov vodič utemeljen je još 1900. godine, a počela ga je izdavati poznata tvornica automobilskih guma, u to vrijeme s ciljem promicanja automobilizma. Ipak, s vremenom postaje alfa i omega svih sladokusaca dodjeljujući poznate Michelinove zvjezdice. Takav način ocjenjivanja restorana započeo je 1926. godine, gdje jedna zvjezdica označava vrlo dobar restoran, dvije restoran s odličnim kuhanjem, dok tri zvjezdice govore o iznimnoj kuhinji, vrijednoj i posebnog putovanja.
Sve do 2005. vodič je bio fokusiran na Europu, posebice Francusku i tek se tada počinje širiti izvan tih granica. Kriteriji Michelinove inspekcije veoma su strogi i striktni, ona se ne najavljuje i ne predstavlja, a prilikom posjeta vrednuje kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete i omjer kvalitete i cijene.
One MICHELIN Star:
Monte
The MICHELIN Plate:
Alla Beccaccia
Badi
Damir & Ornella
Konoba Čok
Damir & Ornella
Konoba Buščina
Konoba Morgan
La Puntulina
Marina
Meneghetti
Pergola
San Rocco
Sv. Nikola
Zigante
Bib Gourmand:
Batelina
» Istra u svjetskim gourmet vodičima
» Istarska kuhinja