Ljeto u muzeju

Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell'Istria i njegov Centar za nematerijalnu kulturu Istre/Cenrto per la cultura immateriale dell'Istria (Pićan), za ovo su ljeto pripremili pregršt zanimljivih, edukativnih i kreativnih sadržaja za djecu i mlade. Glavni motiv je polaznicima programa omogućiti da dio ljetnih praznika provedu u nešto drugačijem okruženju učeći o kulturnoj baštini istarskog poluotoka. 

Pazinski Kaštel sam po sebi je inspirativni prostor, a gradić Pićan svojom ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Programi koje su osmislili djelatnici Muzeja u Pazinu i Centra u Pićnu održavat će se od početka srpnja do početka kolovoza. Da bi se omogućila kvalitetna i opuštajuća atmosfera rad će biti u manjim grupama pa je za sudjelovanje potrebna najava kako bi se osiguralo mjesto. 

U Etnografskom muzeju Istre u Pazinu za djecu su pripremili Ljetnu šššiškaonicu koja će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. od 10 do 13 sati. Program je namijenjen djeci od sedam do dvanaest godina. Kroz pet kreativna, avanturistička i zabavna dana, djeca će saznati što se sve u muzeju čuva i radi, učiti o kulturnoj baštini Istre. Polaznici će tako sudjelovati u radionicama; Kustos Ššikač, kako bi naučili što i kako radi kustos u muzeju; zatim Pas ili kanica? – pitanje je sad na kojoj će se Ššiškaći upoznati s tradicijskim odijevanjem; na radionici Turist u svom gradu Ššikači predstavljaju mjesto gdje stanuju; radionica Ribice u mojoj mreži djeci približava svijet tradicijskog ribarstva, a Moj kažun tradicijsku arhitekturu Istre. I to je samo dio programa, uz igraonice i gostovanja iznenađenja. 

Centar za nematerijalnu kulturu Istre u suradnji s Općinom Pićan za djecu i mlade organizira čak dva programa. Ljetna tradicijska ekspedicija održat će se od 8. do 12. srpnja, a kroz program će djeca otkrivati šarenilo nematerijalne kulture istarskog poluotoka. Narodne priče, legende, običaji, istraživanje začinskog bilja, rad s glinom, izrada domaće tjestenine i igranje starih igara, dio su tema koje očekuju polaznike. Nematerristria magica, Začinsko bilje iz prirode, Začinsko bilje iz prirode, Od zrna do tanjura“ neki su od naziva iza kojih se kriju kreativne, edukativne i zabavne radionice. 

Glazbena radionica, pod vodstvom Noela Šurana, namijenjena je svima koji se žele pobliže upoznati s istarskim tradicijskim glazbama prve i druge tradicije. U sklopu radionice polaznici će imati organizirano predavanje, slušaonicu, izradu glazbenih instrumenata te zajedničko muziciranje. 

Programi se održavaju petkom, a svi zainteresirani potrebne detalje o načinu sudjelovanja i prijavama mogu naći na web stranici i društvenoj mreži Etnografskog muzeja Istre.

Više informacija:
www.emi.hr/hr/articles/dogadaji/86/ljetna-ssiskaonica-muzejski-program-za-djecu/

O eventu:

Programi za djecu i mlade petkom

Lokacija:

  • Etnografski muzej Istre / Pazin

Datumi:

  • 05.07. - 06.08.24

Kontakt:

Stranica:

Prikaži