Nagrada Zlatna koza - Capra d'oro

Kandidature 2024

Turistički proizvodi

Prijedlozi za dodjelu nagrade Zlatna koza - Capra d'oro u kategoriji Turistički proizvodi:


Prilozi od grampera: Broštulani gramper s orihi

[Općina Kaštelir-Labinci, TZ Kaštelir-Labinci]
Gramper, odnosno krumpir iznimno je bitna i cijenjena namirnica u Kašteliru pa je povodom ovogodišnje 20. obljetnice manifestacije Gramperijada, brendiran na poseban način: osmišljen je prilog od grampera pod nazivom „Broštulani krumpir s orihima”. Projekt promovira Istru kao regiju poznatu po vrhunskoj hrani, s posebnim naglaskom na jela od krumpira. U brendiranju ovog autohtonog proizvoda sudjelovala je cijela lokalna zajednica. Ideja o dodatnoj valorizaciji krumpira postoji već dugo, a u 2024. godini je i realizirana kroz navedeni projekt čiji je cilj potaknuti razvoj selektivnih oblika turizma, osobito eno-gastronomskog, koji je u porastu u Istri. Posjetiteljima se kroz projekt približavaju eno-gastronomska bogatstva Istre i područja destinacije Kaštelir-Labinci, s posebnim naglaskom na prezentaciju autohtonih vinskih sorti i demonstraciju pripreme tradicionalnih jela. Kroz degustacije, posjetitelji mogu doživjeti autentične okuse i kulturu ovoga kraja, čime se dodatno podiže turistička atraktivnost regije.
»» YouTube: Predstavljanje jela u Kašteliru [120']
»» Broštulani gramper: Lokalna zajednica valorizirala turistički proizvod [pdf]


Tradizione a tavola: Jela iz pinjate
[TZ Bale, TZ Svetvinčenat, TZ Kanfanar
i Maistra Hospitality Group]
Tradizione a tavola: Jela iz pinjate naziv je zajedničkog projekta turističkih zajednica općina Bale, Svetvinčenat i Kanfanar te Maistre kojim se na kvalitetan i inovativan način prezentiraju vrijednosti tradicionalne kuhinje ruralne Istre. Svake se godine krajem ožujka održava istoimena desetodnevna manifestacija u koju su uključene tradicionalne istarske konobe s područja ovih turističkih zajednica, koje u vansezonskom periodu otvaraju svoja vrata gostima koji žele kušati jela spravljena prema starim, i često i zaboravljenim jelima koja su definirala identitet ruralnih zajednica Istre u prošlosti. Razne maneštre, domaća šuga i tradicionalne slastice na ovaj način bivaju očuvani od zaborava, a umijeće njihove pripreme nastoji se prenijeti na širu javnost kroz izdavanje istoimene knjižice u kojoj su sakupljeni svi recepti. Za potrebe izrade knjižice svake se godine provodi i tematska foto-produkcija u kojoj sudjeluju lokalni ugostitelji koji pripremaju tradicionalna jela.
»» Jela iz pinjate: Knjižica s receptima [pdf]
»» Jela iz pinjate: Inovativna prezentacija kuhinje ruralne Istre [pdf]


Camino South Istria
[Klaster Južna Istra]
Camino South Istria predstavlja jedinstvenu rutu koja spaja kulturno-povijesnu baštinu i prirodne ljepote južne Istre. S tradicijom hodočašća koja seže u srednji vijek, ovaj put vodi hodočasnike kroz 193 kilometra slikovitih krajolika, obogaćenih lokalnim običajima i sakralnim spomenicima. Projekt je rezultat suradnje Bratovštine Svetog Jakova i Klastera Južna Istra, odnosno turističkih zajednica Pule, Vodnjana, Medulina, Fažane, Marčane i Ližnjana, potičući održivi turizam i aktivan način života. Ruta je podijeljena u sedam etapa, a hodočasnici mogu skupiti ukupno 18 pečata u službenoj hodočasničkoj putovnici. Na završetku puta, oni koji savladaju cijelu rutu dobivaju lokalnu hodočasničku potvrdu – Compostelu. Projekt Camino South Istria doprinosi zdravlju i blagostanju hodočasnika te promiče zajedničko europsko nasljeđe.
»» Southistria.com/hr/camino-hr
»» Camino South Istria: Projekt održivog kulturnog turizma [pdf]


To Do in Istria
[Istarska razvojna turistička agencija - IRTA d.o.o. ]
To Do in Istria predstavlja destinacijsku booking platformu osmišljenu unutar novog razvojnog projekta IRTA-e, s ciljem poticanja digitalne transformacije destinacije i unapređenja turističke ponude poluotoka. Prva sveobuhvatna online rezervacijska platforma destinacije obuhvaća više od 100 različitih atrakcija, tura i doživljaja uz povezivanje lokalnih ponuđača na jednom mjestu. Platforma pruža jednostavno korisničko iskustvo uz mogućnost naprednog pretraživanja ponude kroz izdvojene kategorije i lokacije. Posjetitelji mogu pronaći željene doživljaje unutar četiri glavne kategorije Nature & Outdoor, History & Culture, Gourmet experiences i Water activities te brojne potkategorija i podstranice. Ono što platformu To Do in Istria čini jedinstvenom jest pouzdana korisnička podrška koja značajno unapređuje korisničko iskustvo. Projekt je usmjeren na promociju i umrežavanje lokalnih ponuđača turističkih usluga, a centralni rezervacijski sustav predstavlja pravi booking marketplace za Istru.
»» Todoinistria.com
»» To Do in Istria: Destinacijska booking platforma [pdf]


Istrijanska štorija restorana Spinnaker
[Valamar Riviera d.d.]
Valamarov restoran Spinnaker, smješten na porečkoj rivi, s ponosom posjetiteljima predstavlja Istrijansku štoriju, jelovnik u kojem se tradicija i inovacija susreću, pružajući novo kulinarsko iskustvo. Vizija projekta bila je stvoriti gastronomsku mapu Istre gdje svako jelo predstavlja fragment regionalne povijesti i tradicije. Bilo da je to kroz reminiscenciju na rudarsku baštinu Labina ili prepoznatljive arome rovinjske duhanske prošlosti, svaki zalogaj pruža dublji uvid u kulturni mozaik Istre. Cilj je bio ne samo kreirati jelovnik, već i edukativno putovanje, kombinirajući autentične okuse s pričama koje oblikuju istarsku regiju. Kroz Istrijansku štoriju restoran Spinnaker ne samo da teži gastronomskoj izvrsnosti, već i nastoji prenijeti i očuvati bogatstvo istarske kulture i tradicije za sve goste.
»» Restaurantspinnaker.com
»» Istrijanska štorija: Od ideje do komunikacijske interpretacije [pdf]


Bike Center Poreč
[Imperial Riviera d.d.]
Projekt se realizira uz pomoć bespovratnih EU sredstava koji su dodijeljeni Imperial Rivieri u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Bike Center Poreč čini sastavni dio postojećeg Valamar Parentino hotela 4* u vlasništvu Imperial Riviere, a kojim, kao i sa svim ostalim hotelima, ljetovalištima i kampovima u portfelju Imperial Riviere, upravlja Valamar kao management kompanija. Najmoderniji bike centar u Poreču nezaobilazna je stanica za svakog ljubitelja biciklizma - od obitelji s djecom i rekreativnih zaljubljenika u biciklizam do profesionalnih biciklista. Bike Center Poreč značajno će doprinijeti razvoju održivog, zelenog, digitalnog, uključivog i cjelogodišnjeg sportsko-rekreacijskog turizma Poreča i Istre. U fokusu je razvoj cjelogodišnjeg održivog turizma koji donosi dodanu vrijednost cijeloj lokalnoj zajednici što je prepoznato i kroz značajnu podršku bespovratnih EU sredstava.
»» Bikecenterporec.com
»» Bike Center Poreč: Fuzija modernog i tradicionalnog [pdf]


Saltwater Oasis Wellness&Spa
[Mon Perin d.d.]
Saltwater Oasis jedini je wellness centar u Hrvatskoj smješten unutar kampa. Riječ je o projektu otvoreno/zatvorenog bazenskog kompleksa, s toplo/hladnom vodom i pratećim wellness centrom. Na razini prizemlja smješteni su bazeni vodene površine od 300 m2, projektirani kao slani, s mogućnošću dogrijavanja tijekom zimskih mjeseci, kako bi se centar koristio tijekom cijele godine. Vanjski bazen planiran je kao umjetno jezerce, okružen sunčalištem. Iz sunčališta uzdiže se prozračna rešetkasta čelična konstrukcija u obliku listova, na koju je ovješena kupola s aluminijskim pokrovom. Kupola, odnosno svod iznad bazena, stvara nevidljivu barijeru između čovjeka i prirode: biomimikrija u arhitekturi. Na prvoj etaži smješteni su wellness centar, prostorije za masažu, saune i relax zonu. Kako se fosili često mrijeste zajedno, pored Nautilusa arhitekti su dodali školjku i u nju smjestili prostor višenamjenske dvorane. Ovaj bazenski kompleks investicija je u okviru koje će na planiranih 1800 m2 biti i višenamjenska kongresna dvorana za evente i vjenčanja.
»» Monperin.com/hr/wellness


Kušaona maslinovog ulja Monte Formento
[Obitelj Grebac]
Monte Formento je kušaonica maslinovog ulja smještena u Kašteliru, usred starog maslinika. Domaćini u njoj nude nekoliko degustacijskih i edukacijskih programa, a primarni program predstavlja degustacija maslinovih ulja uz opcionalno kušanje drugih domaćih proizvoda poput pršuta, sira, kruha i vina. Posjetitelji se uz to upoznaju s poviješću maslinarstva na Mediteranu i poviješću maslinarstva u obitelji Grebac. Posebna je pažnja posvećena edukaciji o nutritivnim vrijednostima maslinovog ulja kao jednog od stupova mediteranske prehrane, koja je nedavno uvrštena i na UNESCO-v popis nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva. Ovakva vrsta turističkog proizvoda od iznimne je važnosti za Istru kao regiju poznatu po maslinarstvu. Osim što doprinosi očuvanju tradicije, na ovaj način promovira se Istra kao maslinarska regija, čime se dodatno obogaćuje turistička ponuda i privlače ljubitelji autentičnih lokalnih iskustava.
»» Facebook.com/Grebac.Extra.Virgin.Olive.Oil
»» Prezentacija kušaone Monte Formento [pdf]

Pregled po kategorijama:
» Kandidature 2024
» Zelena koza - Capra verde
» Kategorija Vizualne komunikacije
» Kategorija Inovativni proizvodi
» Kategorija Eventi

Prikaži